Öt Gray-féle csőröscet sodródott partra Új-Zéland partjainál, természetvédőknek azonban csak egy fiatal példányt sikerült megmenteniük.

Bálnát mentettek Új-Zéland partjainál

Öt Gray-féle csőröscet sodródott partra Új-Zéland partjainál, természetvédőknek azonban csak egy fiatal példányt sikerült megmenteniük.

A cetek csütörtök reggel vetődtek partra az Északi-sziget nyugati részénél. A természetvédelmi szakembereknek és önkénteseknek csak az egyiket sikerült élve visszajuttatniuk a tengerbe, a többi négy felnőtt példányt el kellett hantolniuk a közeli homokdűnékben. A mentők szerint kérdéses, hogy a fiatal példány elég érett-e már ahhoz, hogy önmagáról gondoskodjon, ezért néhányan a területen maradtak, hogy szükség esetén segíteni tudjanak az állatnak.
Az akár 5,7 méteres hosszt is elérő Gray-féle csőröscetek (Mesoplodon grayi) rendszeresen partra sodródnak Új-Zélandon. A kutatóknak egyelőre nem sikerült kielégítő magyarázatot találni arra, hogy az intelligens tengeri emlősök miért úsznak ki a veszélyesen sekély part menti vizekre, és akadnak fönn a szárazföldön.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.