Bálnavédelmi terület létesül az Új-Zélandhoz tartozó Tokelau szigeteknél

Bálnavédelmi területet alakítanak ki a Dél-Csendes-óceánon elterülő Tokelau szigetek közelében, ezzel tizenegyre növelve a régióban működő természetvédelmi zónák számát.

Az Új-Zélandhoz tartozó Tokelau-szigetek politikai vezetője, Foua Toloa a Dél-csendes-óceáni Bálnakutató Konzorcium aucklandi találkozóján jelentette be az új védelmi zóna tervét. A bálnavédelmi “park” 290 ezer négyzetkilométernyi területet ölel majd fel a három atollsziget alkotta Tokelau körül, amely nagyjából félúton helyezkedik el Új-Zéland és Hawaii között.

Toloa szerint a zóna kialakítása a szigeten élők azon “szilárd meggyőződésen alapszik, hogy mindannyiuk közös felelőssége a Csendes-óceán bálnafajainak védelme”. A természetvédők szerint bár a védelmi területnek nem lesz azonnali hatása a bálnavadászatra, de mindenképpen erősítően hat majd a vadászatellenes törekvésekre.
Annak ellenére, hogy már 1986-ban lépett hatályba a bálnák kereskedelmi célú vadászatát tiltó rendelkezés, Japán, Norvégia és Izland – kijátszva a Nemzetközi Bálnavadászati Tanács (IWC) szabályozásának kiskapuit -, mégis több mint 30 ezer példányt gyilkolt le az elmúlt évtizedekben.
Az IWC jelenleg ezért egy olyan megoldáson dolgozik, amely szigorú szabályokhoz kötné a kereskedelmi célú bálnavadászatot, és ezzel pontot tenne végre a vitára.

Ajánlott tartalom

Több tonnányi szén-dioxid-kibocsátást sikerült megelőzni a MÁV-START szén-dioxid-számlálójának

Mintegy 2,6 millió tonnányi szén-dioxid-kibocsátást sikerült megelőzni a MÁV-START Zrt. szén-dioxid-számlálójának hároméves működése alatt, ez hozzávetőlegesen egy kétszázezres nagyváros éves kibocsátásával egyenlő - közölte a MÁV-Volán csoport szombaton az MTI-vel.