Barangolást szerveznek Ipolytarnócon a föld napja tiszteletére

Miocén parki barangolást szerveznek április 20-án, szombaton az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen, a résztvevők bejárhatják a geológiai tanösvényt, és megemlékeznek a Globális Geoparkok Hálózatának 20 éves évfordulójáról is – közölte az MTI-vel a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság csütörtökön.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Nógrád vármegyei ipolytarnóci terület a Novograd-Nograd Geopark beléptető kapuja, a geopark pedig tagja a jubileumát ünneplő hálózatnak – emlékeztetnek a közleményben. Mint írták, a tematikus túra április 20-án az Ősfenyő Belépő fogadóépülettől 10 óra 45 perckor indul. A földtani-őslénytani ismereteket nyújtó geológiai tanösvényen a 23-24 millió évvel ezelőtti üledékes kőzetek feltárását, míg a csarnoképületben a miocén folyópart itató- és gázlóhelyének megkövesedett felszínét mutatják be.

A homokkőpadon párosujjú patások, ragadozók, ősorrszarvúak, madarak lábnyomai láthatók, a védőpince épületében a Kubinyi Ferenc által 1838-ban felfedezett 46 méter hosszú ősfenyő maradványát, a nagycsarnokban pedig egy kiállítást nézhetnek meg a látogatók. A túrára regisztrálni kell.

Ajánlott tartalom

Az a feladatunk, hogy megőrizzük a Földet a jövő generációinak

Fontos, hogy a fenntarthatósággal foglalkozzunk, és létrejöjjön egy közös tudás, amely segíthet abban, hogy élhetővé tudjuk tenni a világot a jövőben is, és a gyermekeink és unokáink is élvezhessék a bolygó adottságait - hangsúlyozta ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó szerdán Szabadkán, ahol előadást tartott a Fenntarthatósági Témahét keretében.