Befejeződött a Balaton vízlevezető rendszerének korszerűsítése

Befejeződött a Balaton vízlevezető rendszerének korszerűsítése; a 15,5 milliárd forintos uniós támogatással, 19 milliárd forintból megvalósult projektben átépült a Sió-zsilip, sor került a Sió-csatorna rekonstrukciójára és vizes élőhely kialakítására – hangzott el hétfőn Siófokon, a projektzáró rendezvényen.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője elmondta, az új levezetőrendszer sokkal szélesebb körű vízgazdálkodást tesz lehetővé az elődjénél, bővíti a vízszintszabályozás lehetőségét, szolgálva ezzel a természetvédelmet és az idegenforgalmat is. Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVÍZIG) vezetője ismertette: az uniós és kormányzati támogatásból megvalósuló beruházás leglátványosabb része a több mint 70 éves Sió-zsilip átépítése volt. Az új vízeresztő létesítmény kapacitása megnőtt, a  megújult hajózsilip pedig biztonságosabb hajózási lehetőséget nyújt, másodlagos vízeresztő funkciót is ellátva.

A Sió-csatorna mederrendezése nélkül nem kerülhetett volna sor a Bahart hajóinak felhozatalára a Dunáról a Balatonra nyár elején – mutatott rá az igazgató. Arról is beszámolt, hogy a csatorna mentén, Tolnanémedinél mintegy 130 hektáron megvalósított, három tórendszerből álló élőhelyrekonstrukció során már az építkezés alatt megjelent a fekete gólya. Az utolsó bejáráskor pedig azt tapasztalták, hogy halakkal is elkezdett benépesülni – tette hozzá. Csonki István kiemelte, hogy Benedek András és Korompay Attila tervezők munkájával különleges szabadtéri műtárgyegyüttes jött létre, a korábbi üzemi terület ennek révén látványos közösségi térré válhat. Az MTI kérdéseire válaszolva az igazgató elmondta, a lakosságnak a füvesítés, parkosítás után, tavasztól lesz szabad bejárása a területre, amely a város új látványossága lesz. A projektben átépült Kiliti-duzzasztó lehetővé teszi, hogy tavasztól őszig vízzel telített legyen a Sió-csatorna kétkilométeres belterületi szakasza. “Szeretném ha újabb turisztikai attrakció épülne erre a lehetőségre” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, nem tartja befejezettnek a Balaton vízlevezető rendszerének beruházását, hiszen ha a Sió-csatornát lépcsőzetessé alakítanák további 3-4 műtárggyal, akkor az egész Sió hajózhatóvá válna, ami a turisztikai látványosság mellett a vízvisszatartás és a klímaváltozás miatt is fontos cél. A projektzáró rendezvényen részt vettek a kivitelező cégek, a Strabag Zrt. és a Colas Alterra Zrt. vezetői is. Csordás Kornél, a Colas projektvezetője elmondta, hogy a kihívást jelentő beruházás során 670 ezer köbméter földet mozgattak meg, és 19 ezer köbméter betont építettek be.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.