Befejeződtek a munkálatok a szigetszentmiklósi olajszennyezés helyszínén

Befejeződtek a munkálatok a Szigetszentmiklóson tavaly decemberben történt olajszennyezés helyszínén – tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-t.

A közleményben úgy fogalmaztak: “2020 decemberében példátlan környezetkárosítás történt”, ismeretlenek hatalmas mennyiségű olajszerű anyagot engedtek a Ráckevei-(Soroksári-)Duna-ágba vezető csatornába Szigetszentmiklóson. A vízügy szakemberei – társszervekkel és civilekkel együtt – hónapokon át dolgoztak a természeti környezet megmentésén és a lehetséges helyreállításon. A munkálatok befejeződtek, “most már az anyatermészeten a sor” – írták. Láng István, az OVF vezetője videójában azt mondta: “egyszerre érte támadás a természetet és az embereket is”. Megjegyezte: azért is nevezi támadásnak, mert nagy valószínűséggel szándékos olajszennyezés történt. Csaknem 20 ezer szennyezett olaj került a Ráckevei-(Soroksári-)Duna-ágba. Szerencse, hogy nappal jelent meg a szennyezés, így időben észrevették – közölte.

A főigazgató elmondta, hogy több vízügyi igazgatóságot is össze kellett szervezni a területre. A legsürgősebb az volt, hogy lokalizálják, ne engedjék tovább az olajat. Ezután megkezdődött a szennyezett területről az olaj összeszedése és elszállítása. A szennyezett terület 1830 négyzetméter volt. A vízügy részéről itt volt, hogy több mint hetven ember dolgozott annak érdekében, hogy a védekezés sikeres legyen – mondta a főigazgató, aki kiemelte: a lakosság is sokféle módon segítette a szakemberek munkáját.

Láng István hangsúlyozta: fontos volt, hogy még a vegetációs időszak előtt megtörténjen a terület helyreállítása. Ha vártak volna a helyreállítással egy évet, akkor a területen más, akár invazív fajok jelentek volna meg – tette hozzá. A vízügyi munkálatok befejeződtek, mostantól azon vannak, hogy védjék a területet, segítsék a természetes folyamatokat – közölte Láng István, aki bízik abban, hogy egy-két éven belül a vegetáció helyre tud állni a területen. A védekezés teljes költsége a helyreállítással együtt mintegy 370 millió forint lesz – mondta az OVF főigazgatója.

Tavaly december 12-én telefonos lakossági bejelentés nyomán értesült a vízügy arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei-(Soroksári)-Dunába torkollik. Kiderült, hogy a csatornába került szennyező anyag főként motorolajat, kisebb mennyiségben gázolajat tartalmaz. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.