Bekapcsolták a világ legnagyobb napelemfarmját

A kaliforniai Topaz nem csak az Egyesült Államokban, hanem a világon is az első 500+ megawattos napelem-létesítmény.

A First Solar nevű cég két éve kezdte el építeni Kaliforniában a Topazt, a 2,5 milliárd dollárból összehozott telep a világ eddigi legkomolyabb napelemes projektje. Az IFL Science azt írja: 24,6 km2-nyi földterületen összesen 9 millió panelt helyeztek el.

Eddig a szintén kaliforniai Ivanpah naperőművet tartották a világ legkomolyabb ilyen jellegű telepének, de a Topaznak két előnye is van. Egyrészt az új farm által termelt 550 megawatt jóval több, mint az Ivanpah elméleti 392 MW-s maximuma. Másrészt az Ivanpah erőművel szemben gyakran felhozzák, hogy ártalmas a környezetre: ott ugyanis tükrökkel irányítják a napfényt egy központi helyre, a tükrös rendszer viszont megzavarja a környék vadvilágát, különösen a madarakat. A Topaznál ezzel szemben nem használnak tükröket, mindent a már említett, 9 millió panel termel.

Az IFL Science szerint a Topaz által termelt 550 megawattnyi áram 160 ezer átlagos háztartás folyamatos áramellátását fedezheti, nem mellesleg, ha ilyen formában és ekkora volumenben termelik az áramot, azzal 377 ezer tonna szén-dioxidot mint káros anyagot spórolnak meg a Földnek évente.

Eközben már felfutási fázisban van a Solar Star névre keresztelt telep is: a szintén kaliforniai SunPower által vitt napelemfarm 579 megawattos lesz, de jelen készültségi állapota szerint “csak” 309 MW-ot termelő napelempanelt kapcsoltak be a rendszerébe.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

Energiatanúsítvány: kell vagy nem kell?

Ingatlan értékesítésekor vagy bérbeadásakor a tulajdonosnak sok esetben rendelkeznie kell energiatanúsítvánnyal. Kivételek persze mindig akadnak. Írásunkból kiderül, mely esetben szükséges beszereznünk. Ahogy az is, mit tehetünk ingatlanunk kedvezőbb besorolása érdekében.

Nincs hozzászólás

  1. Nem nagyon értek a témához, de nagyon nagy beruházásnak tűnik ez!
    Valaki tudja hozzávetőlegesen hogy ez mennyi idő alatt térül meg? (tudom a környezetvédelem meg a többi is számít!)