Bemutatkozik a világ leghatékonyabb autója

Az angol királyi autóklub június végén megrendezett eseményén mutatták be a nagyközönségnek a ’világ leghatékonyabb autójaként’ emlegetett járművet. A T.27 fantázianévre keresztelt kompakt városi autó a brit tervezőcég, a Gordon Murray Design legújabb modellje.

A jármű egész életciklusát a lehető legenergiatakarékosabbra tervezték, melynek köszönhetően akár 48 %-kal kisebb karbon lábnyommal büszkélkedhet, mint egy átlagos személyautó. A korábbi Forma 1-es műszaki vezető, Gordon Murray által tervezett jármű, a cég második elektromos autója. A T.25 elnevezésű modellt még tavaly mutatták be a királyi autóklub által rendezett Jövő Autója Kihíváson, ahonnan több díjjal tért haza. Az új T.27-es modell megjelenésében és geometriájában épp úgy követi az elődje tulajdonságait, mint teljesítményben, amely 105 km/órás végsebességet és 160 kilométeres hatótávot biztosít számára. A csupán 2 és fél méter hosszú járművet egy 25 kilowattos elektromos motor hajtja, amely kevesebb, mint 15 másodperc alatt gyorsítja a járművet 100 km/órás sebességig. Az angol villamosenergia-rendszer összetételével számolva, városi forgalomban 33 g/km-es szén-dioxid kibocsátásra számítanak a tervezők, amely természetesen nem a felhasználás helyén mutatkozik, hanem az elektromos áram előállítási helyén.

 
A cég által kifejlesztett iStream® gyártási folyamatot használva, a modell kivételesen alacsony gyártási ökológiai lábnyommal rendelkezik. Ez az egyedülálló és energiahatékony gyártási eljárás tulajdonképpen egy egyszerűsített módszerét jelenti az autógyártásnak, ami azzal az előnnyel is jár, hogy a gyár mérete 20%-kal kisebbre tervezhető.
A T.27 nem csak az energiahatékonyságban jeleskedik, remek eredményeket ért el a törésteszteken is. Nagy sebességű frontális ütközés során sem érte semmilyen belső sérülés az utasfülkét.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.