Berobbanhat az Antarktisz?

A University of California új kutatása szerint a Déli-sark alatt rekedt metángáz feltörhet a légkörbe, ha elolvad a jégtakaró.

A Nature folyóiratban közölt tanulmány rámutat, hogy az Antarktisz jege rengeteg metánt tartalmaz, mely az egyik legfontosabb üvegházhatást okozó gáz. A földben rekedt élőlényeket mikroorganizmusok alakították metánná, mely a jég olvadásával együtt szabadulna fel, ezzel felgyorsítva a globális felmelegedést. 35 millió évvel ezelőtt, mielőtt befagyott a Déli-sark, a terület változatos állat-és növényvilággal rendelkezett. Ezek maradványai üledékben rekedtek, melyet aztán betakart a jég. Az Antarktisz alatt becslések szerint is 21,000 milliárd tonnányi szén, és 4 milliárd tonnányi metán található, amely több mint tízszerese az északi-sarki készleteknek.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.