Beüzemelték a sörkollektort

Az adai Műszaki Iskolában saját gyártmányú napkollektort szereltek föl az Ifix Ifjúsági Szervezet tagjai és a diákok.

Hétfőn ünnepélyesen felavatták Adán a középiskolában azt a sörösdobozokból készült, amelyet az ifjúsági szervezet aktivistái és a diákok közösen készítettek el a Hulladékból energiát elnevezésű projektum során, amely lebonyolítását a köztársasági Ifjúsági és Sportminisztérium finanszírozta, írja a magyarszo.com. A több mint három négyzetméter nagyságú sörkollektort az intézmény építészeti és tetőfedő szakműhelyének falára erősítették fel és üzemelték be. A huszonegynéhány négyzetméter nagyságú épület melegítésére szolgáló napkollektort az Ifix képviselői, Mikusák István és Peity Szasa leplezték le a középiskola tanárai és diákjai jelenlétében. Az avatóünnepségen Mikusák István, az ifjúsági szervezet elnöke elmondta: a sörkollektor üzembe helyezése az Ifix és Ada Község Ifjúsági Irodájának a Hulladékból energiát elnevezésű projektumának záró eseménye, amelyet a nehézségek ellenére is sikeresen megvalósítottak:

– Az erőfeszítésünk meghozta gyümölcsét, mivel ezáltal felhívtuk a közvélemény figyelmét a környezetvédelem, a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás fontosságára. Bebizonyítottuk, hogy odafigyeléssel, kevés befektetéssel és munkával nemcsak megóvhatjuk, hanem szinte bármilyen szaktudás nélkül, saját erőből elkészíthetjük a napkollektorunkat. Ezzel csökkenthetjük a fűtésköltséget, pénzt és energiát spórolva meg, különösen ősszel és tavasszal. Mindez nem valósulhatott volna meg a Műszaki Iskola támogatása, az Ifix aktivistáinak, az önkéntes fiatalok és diákok önfeláldozó munkája és az Ifjúsági és Sportminisztérium anyagi támogatása nélkül – közölte Mikusák István.

Gilice Hilda, a Műszaki Iskola igazgatóhelyettese elmondta, hogy az intézmény már évek óta együttműködik az Ifix Ifjúsági Szervezettel, amellyel számos sikeres programot valósítottak meg. Ezért is támogatták a Hulladékból energiát projektumot, amely során a napkollektor megépítése mellett a diákok szemétgyűjtési akcióban is részt vettek: – Az adai középiskolában a diákokat környezettudatos életre neveljük. Arra tanítjuk őket, hogy felismerjék és felhasználják az új technikai lehetőségeket, és mindezt úgy tegyék, hogy közben környezetükre is vigyázzanak – közölte az igazgatóhelyettes, akitől megtudtuk: a sörkollektort enyhébb időben a teljes szakműhely fűtésére használják, hideg időjárás esetén pedig kiegészítő fűtésre veszik igénybe.

sörkollektor

Ajánlott tartalom

Fenntarthatóság a zsalutechnológiában is

A közel két évtizede létező környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak feltalálója és gyártója, a piacvezető Meva, új regionális szolgáltatási központja is a fenntarthatósági alapelvek mentén kezdte meg működését Dunakeszin. Az üzemben környezetbarát csúcstechnológiával végzik majd a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.