Bezárják a legrégebbi atomerőművet Franciaországban

Franciaország 2016 végén bezárja a legrégebbi atomerőművét az ország keleti részén található Fessenheimben, és elutasít hét palagáz-kutatási engedélyre vonatkozó kérelmet – jelentette be a francia elnök pénteken.

“A fessenheimi atomerőművet, amely a legrégebbi létesítményünk, 2016 végére bezárjuk, olyan feltételek mellett, hogy a régió biztonságos energiaellátását garantálni tudjuk, a létesítményt átalakítjuk, a munkahelyeket megőrizzük” – fogalmazott Francois Hollande Párizsban azon a pénteken megnyílt kétnapos konferencián, amely Franciaország környezetvédelmi és energetikai kérdéseivel foglalkozik. A rendezvényt 14 miniszter és közel háromszáz szakszervezeti képviselő, környezet- és jogvédő szervezeti tag részvételével tartják. Az államfő emlékeztetett arra a választási ígéretére, hogy Franciaország energiaellátásában az atomenergia jelenlegi 75 százalékos arányát 2025-re 50 százalékra szeretné csökkenteni. Atomellenes szervezetek üdvözölték a döntést, amely szerintük “jó irányba mutat”, de sajnálatukat fejezték ki a túl távoli időpont miatt. A jobboldali ellenzék viszont azzal vádolta meg a köztársasági elnököt, hogy tönkreteszi a nukleáris energia előnyeit. Fessenheim a legrégebben üzemelő kereskedelmi atomerőmű Franciaországban. A 900 megawattos teljesítményű ikerblokkok 1977-ben kezdték meg a villamosenergia-termelést. Tavaly nyáron a francia nukleáris hatóság (ASN) számos biztonsági elemzést követően jóváhagyta a reaktorblokkok üzemidejének meghosszabbítását tíz évvel.

Bezárták a palagáz előtt az ajtót
Környezetvédelmi szempontból egy másik vitatott energiaügyi téma a palagáz kitermelése, amelyet eddig nem engedélyeztek Franciaországban. “Arra kértem Delphine Batho környezetvédelemért, a fenntartható fejlődésért és az energiaügyi kérdésekért felelős minisztert, hogy utasítsa el azt a hét kérelmet, amely jogosan váltott ki nyugtalanságot több régióban is. Jelenlegi ismereteink szerint ugyanis senki nem tudja megerősíteni, hogy a hidraulikus kőzetrepesztéses palagáz kitermelés nem jelent komoly kockázatot az egészségre és a környezetre” – hangsúlyozta Hollande. José Bové, a Zöldek európai parlamenti képviselője üdvözölte, hogy az elnök “egyértelműen bezárta a palagáz előtt az ajtót”. A képviselő szerint ezzel “véget érhet a beruházók nyilatkozatai nyomán kialakult (kormányzati) kakofónia”. A hidraulikus kőzetrepesztéses technológia lényege, hogy a vízszintes járatok fúrásánál vízzel és vegyi anyagokkal “bombázzák” a föld alatti kőzeteket, hogy felszínre hozzák a bennük megbúvó földgáz- és olajtartalékokat. Az utóbbi évtizedben a bányászati technikák fejlődése tette lehetővé a palagáz gazdaságos kitermelését. A SIA Conseil nevű tanácsadó cég számításai szerint a palagáz-kitermelés fejlesztésével legalább 100 ezer munkahelyet lehetne létrehozni 2020-ig Franciaországban.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.