Biciklizéssel tölthetjük a mobilunkat

A Nokia egy pedálhajtással működtethető mobiltelefon töltő szettet mutatott be, olyan fejlődő országok a célközönség, ahol az áram szolgáltatások korlátozottak, megbízhatatlanok, vagy drágák.

Az eszköz dinamót tartalmaz, olyat, mint amiről régen a világítás ment, plusz egy kormányhoz rögzített telefontartót. A Nokia reményei szerint a 2010-es év végén megindul a forgalmazás 15 olyan országban, ahol nagy a biciklis társadalom. Ezek a dinamók remek forrásai a megújuló, és emberi erővel megtermelt energiának, és praktikusak mindazok számára, akik a kerékpárt választják fő közlekedési eszközüknek.

A Nokia elmondásai szerint a töltési idő függ mind a biciklistától, mind a telefon típusától, de nagyjából mindössze 10 perc 10 km/h sebességű tekeréssel elegendő töltés biztosítható 28 perc beszélgetésre, vagy 37 óra készenléti időre. Az első kerékpár meghajtású telefontöltő Kenyában lesz kapható, még idén, nagyjából 3000 Ft-ért. A töltővel egyidőben a Nokia négy új mobiltelefont mutat be, amelyek a korlátozott áramszolgáltatásokkal küszködő fejlődő országok részére lett tervezve. A készülékek hosszú élettartamra, akár hat hetes készenléti időre lettek kialakítva.

Ajánlott tartalom

Uniós számvevőszék: a borágazat uniós szakpolitikája elmarad a környezetvédelmi és versenyképességi célkitűzésektől

Aggályos a szőlőtermesztőkre vonatkozó tervezett uniós intézkedések hatása, a borágazat uniós szakpolitikája nemcsak hogy elmarad a környezetvédelmi célkitűzésektől, de intézkedései az ágazat versenyképességét sem célozzák meg közvetlenül - derült ki az Európai Számvevőszék jelentéséből.