Biden: a klímaválság a Föld létéről szól

A globális klímaválság valóságosan fenyegeti a Földet – jelentette ki pénteken az amerikai elnök. Joe Biden, aki az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülésén (COP27) mondott beszédet az egyiptomi Sarm-es-Sejkben, ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok megteszi a rá háruló feladatokat a klímaválság elleni küzdelemben.

“A klímaválság az emberiség biztonságáról, a gazdasági, a környezeti és a nemzetbiztonságról, valamint egyenesen bolygónk életéről szól”- jelentette ki Biden, mielőtt felvázolta az Egyesült Államoknak, a világ második legnagyobb széndioxid-kibocsátójának az intézkedéseit. Biden, akinek a kormánya csaknem 370 milliárd dollár összértékben szán beruházásokat az éghajlatváltozás lassítására, biztosította a többi országot afelől, hogy az Egyesült Államok tartja magát a tervéhez: 2030-ig 50-52 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2005. évi szinthez képest. “Az Egyesült Államok elnökeként bízva mondhatom, hogy országom teljesíteni fogja a 2030-as kibocsátási célt” – szögezte le az elnök. Beszédével az amerikai elnök emlékeztetni akarta a Sarm-es-Sejkben összegyűlt állam- és kormányfőket: tartsák be a felmelegedés legsúlyosabb hatásainak elkerüléséért meghatározott 1,5 Celsius-fokos határt annak ellenére, hogy egy sor válság – az Európában és másutt dúló háborúktól a szárnyaló inflációig – eltereli erről a nemzetközi közösség figyelmét. “Ezen körülmények ellenére minden korábbinál fontosabb, hogy megkettőzzük az éghajlatváltozással kapcsolatos vállalásainkat.

Oroszország háborúja csak megnöveli annak a szükségét, hogy a világ felszámolja a fosszilis energiahordozóktól való függését” – mondta Joe Biden. “Minden országnak többet kell tennie. Ezen a tanácskozáson meg kell újítanunk, sőt, fokoznunk kell klímavédelmi ambícióinkat” – mondta az elnök, miközben az ENSZ szerint a különböző országok vállalásai továbbra is a katasztrofális 2,8 Celsius-fokos felmelegedési pályán tartják a Földet. A tanácskozáson mondott beszéde előtt Joe Biden egyiptomi kollégájával, Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnökkel tárgyalt. Biden a tárgyalás előtt újságíróknak azt mondta: a térség helyzetéről és két ország közötti “szilárd” védelmi partnerségről lesz szó. A Fehér Ház szerint Biden szóba hozta az emberi jogok helyzetét is, többek között a bebörtönzött Alaa Abdel-Fattáh demokráciapárti blogger sorsát, akinek héthavi éhségsztrájk után veszélyben forog az élete.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.