Biodiverzitás verseny – Mutasd meg, milyen a természeted!

A biológiai sokféleségnek, a tájak sokszínűségének és az ökológiai egyensúlynak a fenntartása nem valami “mélyzöld” stratégia, hanem a túlélésünk záloga – hangsúlyozta Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, a “Biodiverzitás Fővárosa 2011” címért indított verseny idei meghirdetésén pénteken Siófokon.

Az idén “Mutasd meg, milyen a természeted!” címmel indul a verseny, amelyben az önkormányzatok a megóvott természeti környezetük bemutatásával szállhatnak ringbe. A verseny a biológiai sokszínűség védelmét szolgálja, amelyet – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is Franciaország, Németország, Magyarország, Szlovákia és Spanyolország környezetvédelmi és területfejlesztési szervezetei hirdetnek meg a napokban a települési önkormányzatok számára – számolt be Molnár Gábor, a versenyt koordináló Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezetének vezetője.
A “Biodiverzitás Fővárosa 2011” címért a települések a lakosok számától függően indulhatnak különböző kategóriákban, a kis falvaktól a nagyvárosokig minden helyi közösség bekapcsolódhat a versenybe. A szakmai zsűri a pályázatok értékelése során azt vizsgálja, hogy mit tett az önkormányzat és a helyi közösség a település sokszínűségének megőrzése, gazdagítása érdekében.

A környezeti nevelés, a tájékoztatás, a zöld közbeszerzés és a helyi termelők támogatása éppúgy pontot ér a versenyben, mint zöldterületek kialakítása, a természet-közeli gazdálkodási formák előnyben részesítése, vagy akár a természetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek támogatása. A “Biodiverzitás Fővárosa 2011” cím elnyerése reklámlehetőségekkel jár a győztes számára.
A pályázatok beadási határideje 2011 május 31. A verseny részletei és a pályázati űrlap a www.balatonregion.hu honlapon érhetőek el, bővebb tájékoztatás a biodiverzitas@hetfa.hu email címen kérhető.
Tavaly 43 magyar település vett részt a versenyen, amelyen a Biodiverzitás Fővárosa címet Tata, a vizek városa nyerte el. Az idei verseny magyarországi fővédnöke Ángyán József.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.