Bioerőművet épít a Synaterg Kft. Balassagyarmaton, az üzem jövő tavasszal kezdi meg működését, és mintegy 30 embernek ad munkalehetőséget - mondta Szombat István, a beruházó cég menedzsere az MTI-nek szerdán.

Bioerőmű épül Balassagyarmaton

Bioerőművet épít a Synaterg Kft. Balassagyarmaton, az üzem jövő tavasszal kezdi meg működését, és mintegy 30 embernek ad munkalehetőséget – mondta Szombat István, a beruházó cég menedzsere az MTI-nek szerdán.

A beruházás első szakasza nyár végén kezdődik három hektáron, a 4 megawattos bioerőmű megvalósítása 4 milliárd forintba kerül, a cég ehhez pályázati forrásokat is szeretne bevonni – tette hozzá.
Az erőművet faaprítékkal fűtik majd, ennek zárt technológiájú kezeléséből bioolajat vagy biogázt előállítanak elő, a megtermelt áram pedig egy 3-4 ezer lakosú település vagy egy kisebb ipartelep villamosenergia igényét képes kielégíteni. A budapesti székhelyű Synaterg Energetikai és Környezetvédelmi Kft. négy hektáros területet vásárolt meg 25 millió forintért a Nógrád megyei város önkormányzatától, a területen két ütemben valósul meg a fejlesztés.

Az úgynevezett pirolízises bioerőmű olyan zöld technológia, amely a hulladékként keletkező bioanyagokat tudja hasznosítani.
A Synaterg Kft. a második ütemben a fennmaradó egy hektáros területen akarja indítani néhány éven belül a technológia egy modernebb változatát is, amely minden szénalapú anyag maradékmentes hasznosítását lehetővé teszi.

Ajánlott tartalom

A legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot

A jövő a zöldenergiáé Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint, ezért a legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot - írta a hirado.hu pénteken.