Bioerőművet tervez tizenkét megawatt teljesítménnyel a Tamási melletti Fornádpusztán egy magánszemélyekből álló pénzügyi csoport tulajdonában lévő társaság, a Bioweg Kft.

Bioerőművet tervez Tolnában a Bioweg Kft.

Bioerőművet tervez tizenkét megawatt teljesítménnyel a Tamási melletti Fornádpusztán egy magánszemélyekből álló pénzügyi csoport tulajdonában lévő társaság, a Bioweg Kft.

Bali Anna elmondta: az erőművet 8-9 milliárd forintból építi meg a cég, és 2010 második negyedévében kezdené meg működését.   A tervezett létesítményben egy öt megawatt teljesítményű turbina a mezőgazdaságban, a faiparban és a háztartásokban keletkező hulladékot feldolgozva állít elő biogázt, és abból villamos- és hőenergiát. Egy hét megawattos blokk pedig biomasszát, energiaültetvényből származó fát és más növényi hulladékot fog hasznosítani. A cégvezető hozzátette: energianövények – fűz és nyár – termesztéséhez mintegy ezer hektár földterületre kívánnak szerződést kötni a környék mezőgazdasági termelőivel.

Bali Anna szerint a tervezett beruházás modell lehet a hazai mezőgazdasági vállalkozások számára, illetve a megépült és készülő hasonló üzemeknek. Eddig ugyanis az országban csak biomasszaüzemek és biogázkazánok működtek különállóan, a fornádi erőműben viszont az anyag- és az energiahasznosítás összefüggően történik majd. A projekt jelenleg engedélyezési szakaszban van; a cég európai uniós támogatásban bízik, de Bali Anna úgy véli, az erőmű attól függetlenül is megépül.

A fővárosi székhelyű Bioweg Kft. Kőszeg mellett már előkészített egy szélerőmű-beruházást, a bioenergia-termelés területén ez az első projektje.

Ajánlott tartalom

Meddig működik hatékonyan egy napelemes rendszer?

Franciaország legrégebbi fotovoltaikus rendszerén végzett tesztek szerint a napelemmodulok 31 év után is a kezdeti teljesítményük 79,5 százalékát termelik.