Biomassza erőmű létesül Miskolcon

Faaprítékot eltüzelő, úgynevezett biomassza erőmű megépítéséről írt alá szándéknyilatkozatot a miskolci önkormányzat a német SWU Energie társasággal, a beruházás mintegy 2,5 millió euróba kerül – mondta Korózs András, a miskolci önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft. igazgatója sajtótájékoztatón pénteken.

Miskolcon megépítendő biomassza erőmű két lakótelep távhőellátásának egy részét biztosíthatja, a kazánok faaprítékkal működnek majd. A beruházás kivitelezése hamarosan megkezdődik.

A németországi Ulm távhőszolgáltatását biztosító SWU a közös cégben 74,9 százalékkal rendelkezik, a Mihő részesedése 25,1 százalékos.

Káli Sándor, Miskolc polgármestere hangsúlyozta: a biomassza alapú távhőellátás relatíve olcsóbbá és a fosszilis energiaforrásokkal hatékonyabbá teszi a fűtést.

Korózs András úgy vélekedett: a németországi tapasztalatok szerint Miskolcon a távhőszolgáltatás legalább 3 százalékát biztosíthatják majd a biomassza kazánokból.

Az új biomassza erőműnek köszönhetőnek csökkenhet a város energia-kiszolgáltatottsága, és a levegő szennyezettsége is lényegesen mérséklődhet – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ajánlott tartalom

Felértékelődik a biomassza szerepe

A biomassza hasznosításának távlati lehetőségeiről és különösen a közép- és kelet-európai országok adottságairól és kihívásairól szólt a magyar és a szlovén agrárminisztérium közös szervezésében 2021. szeptember 27-én megrendezett nemzetközi online BIOEAST Forsight konferencia - közölte a tárca az MTI-vel hétfőn.

Nincs hozzászólás

  1. Minden 5 db-hoz ~50gr fólia (csak saccoltam, lehet több, lehet kevesebb), valóban ez lenne a környezetbarát tüzelőanyag?

    Bocs, nem akartam senkit megbántani, különösen ma nem, de annyira szemet szúró, és ráadásul könnyen orvosolható baki látható, hogy írnom kellett.

    A lap olvasói között biztos akad olyan csomagolástechnikában jártas szakember, aki tud megnyugtató alternatívát ajánlani!

    Áldott Karácsonyt kívánok mindenkinek!