Biomasszafűtést tervez a tatabányai fűtőerőmű

Elkezdődött a tatabányai távfűtő erőmű biomassza bázisú fejlesztésének tervezése, a 4 milliárd forintos beruházáshoz szakmai és politikai egyetértést kíván teremteni a város vezetése – jelentette be a polgármester hétfői sajtótájékoztatóján.

Schmidt Csaba (Fidesz) elmondta, hogy a Tatabánya távfűtését meghatározó fejlesztést szakmai konzultációkon vitatják meg a város energetikai szakembereivel, a lakossággal és a közgyűlési pártok képviselőivel. A tervek első változata májusra készülhet el, a beruházáshoz a tervek szerint uniós támogatásra is pályáznak. Schmidt Csaba emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat 2010-ben vásárolta meg a Tatabányai Erőmű Kft. 51 százalékát annak érdekében, hogy a tatabányai társasházakban élők érdekeit is érvényesíteni lehessen a távhőrendszer működtetésében. Első lépésként az önkormányzat a fűtőerőművel és a városi távfűtő művekkel közösen fűtéskorszerűsítési programot indított, a lakók bevonásával mintegy 2.000 lakásban mérhetővé és szabályozhatóvá tették a távfűtést. Ezekben a lakásokban átlagosan 30 százalékkal csökkent a hőfogyasztás és mérséklődött a távhőszámla – tette hozzá a polgármester.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit