Biomasszáról szóló konferenciát tartottak a hétvégén

Több mint kétszázan döntöttek úgy, hogy a hosszú hétvégéjükön az élhető jövőért tesznek egy közös lépést. “A biomassza napja: konferencia 0-99 éves korig az élhető jövőért” programra a Bioeco-Up projekt keretében került sor a Magyar Természettudományi Múzeumban – közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn az MTI-vel.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A konferencia vendégei a családok voltak, így kicsik és nagyok együtt fedezhették fel, hogy a biomassza hogyan járulhat hozzá a gazdaság fenntartható pályára állításához. Az utóbbi évtizedekben felerősödtek azok a társadalmi igények, amik a klímaváltozás negatív hatásait ellensúlyozva a gazdaság minden szegmensét fenntartható pályára kívánják állítani, az agráriumot is beleértve. Tekintve, hogy a fosszilis gazdaság még sokáig velünk marad, az átállás hosszú kifutású tanulási hajlandóságot feltételez az összes gazdasági szereplő és a társadalom részéről egyaránt. Ebben a folyamatban fontos szerep jut a biomassza alapú gazdaság témáját népszerűsítő kutatói műhelyeknek, amik nemzetközi projektek keretében szerzik meg a fenntartható fejlődést támogató ismereteket, és ily módon alkalmassá válnak a tudásátadásra és a jövő szakemberinek képzésére.

A rendezvényen kicsik és nagyok voltak jelen, a legfiatalabb résztvevő két hónapos volt a legidősebb dédnagymama-korú. A tudományos alaposságú, azonban közérthető előadásokkal párhuzamosan játszósarok, kézműves foglalkozások, tárlatvezetések és természetbúvár-terem várta a gyerekeket, továbbá a résztvevők megtekinthették Európa legnagyobb méhes tárlatát is. A biomassza alapú gazdaság elméleti alapjairól és gyakorlati megvalósításáról az Agrárminisztérium képviselői mellett a Budapesti Műszaki Egyetem, a Bay Zoltán Kutatóintézet és az Agrárközgazdasági Intézet előadói tartottak érdekes prezentációkat.

Az INTERREG Central Europe támogatásával és a Magyar Állam társfinanszírozásával megvalósuló Bioeco-Up projekt kiemelt célkitűzése a tudásalapú és fenntartható biomassza alapú gazdaságra vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretanyag átadása a fiatalabb nemzedékek számára, ezért érdemes a projekt honlapját és Facebook oldalát is követni. A projekt nyolc országból származó 12 konzorciumi partner részvételével valósul meg, akik között kutatóintézetek, egyetemek, államigazgatási szereplők egyaránt vannak. A projekt része egy biomassza alapú gazdaságról szóló tananyagfejlesztés is, amit a nemzetközi kutatócsoport rövid, közérthető, 17 témára épülő tájékoztató brosúrák formájában fejlesztett ki, és hamarosan elérhetőek lesznek a Bioeco-Up projekt hivatalos honlapján is.

Ajánlott tartalom

Agrárminisztérium: a magyar gazdák és az agrárium szolgálatában az Agrárközgazdasági Intézet

Minden ágazatnak és ezen belül minden szakpolitikának, minden minisztériumnak szüksége van egy olyan tudásbázisú intézményre, mint az Agrárközgazdasági Intézet, ami a tudásnak minden elemét magas szinten műveli az adatgyűjtéstől a társadalmasításig - mondta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, az 2024. évi Gazdálkodás és AKI70 konferencián az AM tájékoztatása szerint.