Biomasszából nyeri a fűtési energiát, és napkollektorok segítségével állítja elő a használati meleg vizet az a rendszer, melyet szerdán adtak át a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat fenntartásában működő 'Szőke Tisza' Fogyatékosok Otthonában, Tiszaugon.

Biomasszát és napenergiát hasznosítanak egy tiszaugi szociális intézményben

Biomasszából nyeri a fűtési energiát, és napkollektorok segítségével állítja elő a használati meleg vizet az a rendszer, melyet szerdán adtak át a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat fenntartásában működő ‘Szőke Tisza’ Fogyatékosok Otthonában, Tiszaugon.

A 100 millió forintot megközelítő összköltségű fejlesztésre a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretéből több mint 58.5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek, melyet a fenntartó további 39 millió forint saját forrással egészített ki – mondta a projektzáró rendezvényen Árvai Jánosné, az intézmény igazgatója. Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében elmondta: az intézmény eddiginél kisebb környezeti terheléssel járó, megújuló energiára alapuló fűtése és melegvíz-ellátása valósult meg a fejlesztéssel amelynek része a bioenergiára épülő hőellátó rendszer és épületének megépítése, egy 300 kilowatt teljesítményű biomassza kazán, valamint a biomassza betároló és aprító rendszer. Az épületen 8 darab napkollektort is elhelyeztek a kivitelezők, melyek egy 750 literes tárolóban használati meleg vizet állítanak elő.

 
A korszerűsítésnek köszönhetően évente 1956 gigajoule fűtőértékű fosszilis energiahordozót, valamint 115 tonna üvegházhatású szén-dioxid kibocsátást takarítanak meg és 56 gigajoule mennyiségű napenergiát, illetve 152 tonnányi biomasszát hasznosítanak a létesítményben. Ezen kívül a beruházás rehabilitációs célokat is szolgál, hiszen a későbbiekben előre láthatólag a komplexumban gondozottakat is bevonják majd a biomassza-alapanyag – jelenleg faapríték – előkészítésébe – hangsúlyozták a vezetők, akik a fejlesztés előzményeiről szólva felidézték: az otthon közel 100 éves épülete 2004-2006 között felújításon esett át, valamint új intézményrészekkel is bővült. Ennek következtében az alapterület 3,5-szörösére, a beépített légköbméter pedig 2,7-szeresére növekedett. A széntüzeléses kazánokat vezetékes földgázellátás váltotta föl, így az éves fűtésköltség jelentősen megnövekedett. A tiszaugi „Szőke Tisza” Otthon jelenleg 100 férőhelyen nyújt bentlakásos ápolást és gondozást értelmi fogyatékos, valamint halmozottan fogyatékos felnőttek és 18 év feletti fiatalok számára.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.