Biomasszából nyeri a fűtési energiát, és napkollektorok segítségével állítja elő a használati meleg vizet az a rendszer, melyet szerdán adtak át a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat fenntartásában működő 'Szőke Tisza' Fogyatékosok Otthonában, Tiszaugon.

Biomasszát és napenergiát hasznosítanak egy tiszaugi szociális intézményben

Biomasszából nyeri a fűtési energiát, és napkollektorok segítségével állítja elő a használati meleg vizet az a rendszer, melyet szerdán adtak át a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat fenntartásában működő ‘Szőke Tisza’ Fogyatékosok Otthonában, Tiszaugon.

A 100 millió forintot megközelítő összköltségű fejlesztésre a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretéből több mint 58.5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek, melyet a fenntartó további 39 millió forint saját forrással egészített ki – mondta a projektzáró rendezvényen Árvai Jánosné, az intézmény igazgatója. Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében elmondta: az intézmény eddiginél kisebb környezeti terheléssel járó, megújuló energiára alapuló fűtése és melegvíz-ellátása valósult meg a fejlesztéssel amelynek része a bioenergiára épülő hőellátó rendszer és épületének megépítése, egy 300 kilowatt teljesítményű biomassza kazán, valamint a biomassza betároló és aprító rendszer. Az épületen 8 darab napkollektort is elhelyeztek a kivitelezők, melyek egy 750 literes tárolóban használati meleg vizet állítanak elő.

 
A korszerűsítésnek köszönhetően évente 1956 gigajoule fűtőértékű fosszilis energiahordozót, valamint 115 tonna üvegházhatású szén-dioxid kibocsátást takarítanak meg és 56 gigajoule mennyiségű napenergiát, illetve 152 tonnányi biomasszát hasznosítanak a létesítményben. Ezen kívül a beruházás rehabilitációs célokat is szolgál, hiszen a későbbiekben előre láthatólag a komplexumban gondozottakat is bevonják majd a biomassza-alapanyag – jelenleg faapríték – előkészítésébe – hangsúlyozták a vezetők, akik a fejlesztés előzményeiről szólva felidézték: az otthon közel 100 éves épülete 2004-2006 között felújításon esett át, valamint új intézményrészekkel is bővült. Ennek következtében az alapterület 3,5-szörösére, a beépített légköbméter pedig 2,7-szeresére növekedett. A széntüzeléses kazánokat vezetékes földgázellátás váltotta föl, így az éves fűtésköltség jelentősen megnövekedett. A tiszaugi „Szőke Tisza” Otthon jelenleg 100 férőhelyen nyújt bentlakásos ápolást és gondozást értelmi fogyatékos, valamint halmozottan fogyatékos felnőttek és 18 év feletti fiatalok számára.

Ajánlott tartalom

Akár ön is felszerelheti az új fejlesztésű napelemet

Egyszerűen telepíthető napelemeket mutattak be.