Bitcoin jár a napelemmel termelt áramért cserébe

Néhány évvel ezelőtt egyes szakértők úgy gondolták, hogy a kritpovaluták idővel a megújuló energia, például a napenergia világában is komoly szereplővé válnak majd.

Az áttörést ugyan egyelőre nem sikerült elérni, de még sok a lehetőség a két terület találkozásában. A Bitcoin 2009-es feltűnése óta egyre több és több kriptovaluta jelenik meg a piacon, a digitális fizetőeszközök terjedésével pedig nagyjából egy időre tehető az alternatív energiaforrások rohamos fejlődése. Csak idő kérdése volt, hogy a két, az innovációra igen érzékeny terület egybefonódjon, ez végül 2014-ben meg is történt, írta a greentechmedia.com. Az első, a megújuló energia és a kriptovaluta találkozásán alapuló eszköz a német SolarCoin, amely egyfajta ösztönzőként szolgál a napenergiát alkalmazó termelők számára. A kriptovaluta azon magánszemélyeknek és vállalatoknak jár, akik napelemek segítségével állítanak elő áramot: minden megtermelt megawattóra elektromosságért egy-egy SolarCoin jár. A fizetség megszerzéséhez egy mérőóra beszerelésére, illetve megfelelő szolgáltatóra van szükség.

A projekt megindulása óta több alkalommal is tettek kísérletet, hogy a kriptovalutával támogassák a napenergiás programokat. 2018-ban az ACWA Power jelentette be, hogy bevezeti dél-afrikai és bulgáriai napelemparkjánál a digitális eszközt, 2019-ben pedig a német SMA Solar Technology tette lehetővé 260 ezer ügyfél számára a SolarCoin igénylését.

Bár az új típusú fizetőeszköz megjelenésekor sokan bíztak benne, hogy a megújuló energia és a blokklánc, illetve a kriptovaluták kapcsolata ígéretes lesz, egyelőre nem jött el az áttörés. A SolarCoin a Bitcoinhoz (1 Bitcoin / kb. 32.100 amerikai dollár) képest nem lőtt ki, története eddigi csúcsán, 2018-ban értéke csupán 2 dollár körül mozgott – azóta ráadásul árfolyama jelentősen csökkent. Ez részben annak tudható be, hogy a SolarCoin a Bitcointól egészen eltérő modellen alapul.

A korai sikertelenségek ellenére a kriptovaluták, illetve a blokklánc megközelítéssel továbbra is próbálkoznak a szektorban. A szintén napenergiára szakosodott dél-afrikai Sun Exchange például hasonló módon épített be egy energiatermelésen alapuló kriptovalutát a modelljébe. Az ilyen rendszerek ugyan egyelőre nem hozták el a kívánt forradalmat, az alternatív energia terjeszkedésének köszönhetően csak idő kérdése lehet, hogy a kriptovaluták ezen a területen is meghonosodjanak.

 

Mi az a kriptovaluta? 

A kriptovaluta olyan digitális eszköz, mely csereeszközként vagy manapság fizetőeszközként is funkcionál. Kriptográfiát (titkosítást) használ a tranzakciók biztonságossága érdekében. A kriptovaluták a digitális valuták egy részhalmazát képviselik, de besorolhatók az alternatív valuták vagy a virtuális valuták csoportjába is. A legtöbb kriptovaluta közös jellemzője a decentralizáció, azaz a központi felügyelet nélküli működés (hasonlóan az Internethez) melynek köszönhetően országhatárokon keresztüli fizetőeszközként lehet használni.

A Bitcoin a legelső és legismertebb kriptovaluta, 2009-ben került kibocsátásra egy Satoshi Nakamoto álnéven ismert ember által. Azóta számos kriptovaluta jelent meg a piacon. Ezeket gyakran altcoinoknak is nevezik, a Bitcoin+alternative szavak összekapcsolásának eredményeként. A Bitcoin és alternatívái decentralizáltak a hagyományos, centralizált bankrendszerrel szemben. A decentralizált ellenőrzés a blockchain használatához kapcsolódik, mely egy elosztott főkönyvi technológia. Lényege, hogy az egymással kapcsolatban lévő emberek elektronikus pénzt tudnak fogadni és küldeni mindenféle központosítás nélkül. (wikipedia)

Ajánlott tartalom

Fél millió forintból napelemet telepíthetünk? Igen!

A Zendure új AIO 2400 csomagja két 800 wattos napelemet, egy 800 wattos mikroinvertert, egy 2,4 kilowattórás tárolórendszert és egy menedzsmentplatformot tartalmaz.