BKV: hatékonyabbá vált a nagykörúti villamosok áramellátása

Nyolc modern, az eddigieknél jobb hatásfokú és zajszigetelt transzformátor látja el ezentúl árammal a 4-es, 6-os villamosvonal egyik szakaszát, illetve több trolibuszvonalat, miután a BKV új, korszerű berendezésekre cserélte a VII. kerületi Kertész utcában lévő áramátalakító transzformátorait – tájékoztatta a társaság kedden az MTI-t.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A közlemény szerint a BKV Akácfa utcai székházának belső udvarán üzemelő “Kertész áramátalakító” látja el vontatási energiával a 4-es, 6-os villamosvonal egy jelentős szakaszát, illetve több trolibuszvonalat a környező utcákban. Az áramátalakító nyolc transzformátora 43 éve üzemelt, ezért cseréjük szükségessé vált. Az új transzformátorok a korábbi berendezésekkel azonos teljesítménnyel működnek, ám jobb hatásfokúak, korszerűbbek és zajszigeteltek – írták.

A beruházás csaknem nettó 90 millió forintos költségét a fővárosi önkormányzat finanszírozta – közölte a BKV. A közlemény szerint a “Kertész áramátalakító” története régre nyúlik vissza: a területre 1888-ban áramfejlesztő-telep épült, amely Budapest első villamosvonalait táplálta. Az országos villamosenergia-termelés nagyipari beindításával és a távvezeték-hálózatok kiépülésével a kis erőművek sorsa azonban megpecsételődött, így a Kertész utcai erőmű áramtermelése 1920-ban megszűnt. Ezután áramátalakítóként működött tovább.

Ajánlott tartalom

A magyarországi hegyi patakok felét ideiglenes kiszáradás veszélyezteti

A magyarországi hegyi patakok felét veszélyezteti az ideiglenes kiszáradás a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) vizsgálata szerint.