Forrás: BME

BME: elindult a digitális ikrek projekt

Elindult az Európai Unió innovációs keretrendszerének egyik legnagyobb projektje, a TwinEU, amelynek célja, hogy kidolgozza az európai villamosenergia-rendszer digitális másának koncepcióját; a konzorciumban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kiemelt szerepet játszik – tájékoztatta az egyetem kedden az MTI-t.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A közlemény szerint a projekt végrehajtásában 15 országból 75 konzorciumi partner vesz részt, és 20 millió euró uniós forrás áll rendelkezésre. A TwinEU eredményeképpen a teljes európai villamosenergia-rendszer átláthatóbbá, könnyebben irányíthatóvá és tervezhetővé válik, ami az energiapiacok működését is hatékonyabbá teszi. Mindez elengedhetetlen az EU által 2050-re kitűzött klímasemlegességi célok eléréséhez – hangsúlyozták a közleményben. A projektben részt vevő egyetemek, kutatóintézetek, hálózatüzemeltetők, energiakereskedők és szoftverfejlesztők a következő 36 hónapban azon dolgoznak, hogy megbízható, ellenálló és biztonságosan üzemelő digitális infrastruktúra jöjjön létre. Ez nemcsak még több megújuló energiaforrás rendszerbe illesztését teszi majd lehetővé, hanem új üzleti modelleknek is utat nyit. A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának Villamos Energetika Tanszékéhez a támogatásból 777 500 euró tartozik, ami a negyedik legnagyobb a konzorciumi partnerek közül – áll a közleményben.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.