Bojkottot hirdettek a civilek az Auchan ellen

Több mint két tucat civilszervezet országos bojkottra szólított az Auchan Magyarország Kft. ellen, mert a cég továbbra is kitart a Dunakeszi tőzeglápnál megvalósítani kívánt áruház-bővítési beruházása mellett – közölte csütörtökön a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) az MTI-vel.

Horváth Gergő, a TVE ügyvezetője az MTI-nek elmondta: azt követően döntöttek az áruházlánc bojkottja mellett, hogy az Auchan februári sajtótájékoztatóján több hamis állítás is elhangzott. Így például hamisnak ítélik azt a közlést, hogy a természetvédelmi hatóság írta elő a vállalat számára az Óceán-árok patak elterelését, miközben a hatóság első és másodfokon is elutasította azt.
A Tudatos Vásárlók Egyesületének kezdeményezésére február közepén 19 környezetvédő, fogyasztóvédő és helyi civil szervezet kérte nyilvános levélben a magyarországi Auchan vezetését, álljon el dunakeszi áruházának bővítésétől.

A TVE szerint a vállalat a sajtóban és a válaszként megküldött sajtóanyagban igyekezett eloszlatni az építkezéssel kapcsolatos kételyeket, a bojkottra felhívó társadalmi szervezetek azonban továbbra is aggályosnak találják a terveket.
A szervezetek az érintett terület természetvédelmi besorolásával kapcsolatos értelmezési problémák ellenére is úgy vélik, a tervezett áruház- és parkoló bővítés komoly természetvédelmi károkat okozna még akkor is, ha esetleg nem pontosan a lápos területen, hanem annak közvetlen közelében valósulna meg.
Az áruháztól keletre fekvő – a vállalat birtokában lévő – teljes terület a Nemzeti Ökológiai Hálózat része, ezért törvényesen nem is beépíthető – közölte a TVE.

Horváth Gergő elmondta, jelenleg a jövő nemzedékek ombudsmanjának hivatala vizsgálja az ügyet, így az engedélyeztetés húzódik. A TVE azt reméli, hogy a bojkott hatására az Auchan eláll a beruházás megvalósításától.

Ajánlott tartalom

Kémiai molekulákból kiindulva teremtene életet Szathmáry Eörs három külföldi kutatótársával

Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, az MTA rendes tagja három külföldi kutatótársával arra vállalkozott, hogy kémiai molekulákból kiindulva életet teremt laboratóriumi körülmények között a MiniLife elnevezésű, hat éven át tartó projekt keretében, amely az Európai Kutatási Tanács tízmillió eurós támogatásával valósul meg.