Bojkottot hirdettek a civilek az Auchan ellen

Több mint két tucat civilszervezet országos bojkottra szólított az Auchan Magyarország Kft. ellen, mert a cég továbbra is kitart a Dunakeszi tőzeglápnál megvalósítani kívánt áruház-bővítési beruházása mellett – közölte csütörtökön a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) az MTI-vel.

Horváth Gergő, a TVE ügyvezetője az MTI-nek elmondta: azt követően döntöttek az áruházlánc bojkottja mellett, hogy az Auchan februári sajtótájékoztatóján több hamis állítás is elhangzott. Így például hamisnak ítélik azt a közlést, hogy a természetvédelmi hatóság írta elő a vállalat számára az Óceán-árok patak elterelését, miközben a hatóság első és másodfokon is elutasította azt.
A Tudatos Vásárlók Egyesületének kezdeményezésére február közepén 19 környezetvédő, fogyasztóvédő és helyi civil szervezet kérte nyilvános levélben a magyarországi Auchan vezetését, álljon el dunakeszi áruházának bővítésétől.

A TVE szerint a vállalat a sajtóban és a válaszként megküldött sajtóanyagban igyekezett eloszlatni az építkezéssel kapcsolatos kételyeket, a bojkottra felhívó társadalmi szervezetek azonban továbbra is aggályosnak találják a terveket.
A szervezetek az érintett terület természetvédelmi besorolásával kapcsolatos értelmezési problémák ellenére is úgy vélik, a tervezett áruház- és parkoló bővítés komoly természetvédelmi károkat okozna még akkor is, ha esetleg nem pontosan a lápos területen, hanem annak közvetlen közelében valósulna meg.
Az áruháztól keletre fekvő – a vállalat birtokában lévő – teljes terület a Nemzeti Ökológiai Hálózat része, ezért törvényesen nem is beépíthető – közölte a TVE.

Horváth Gergő elmondta, jelenleg a jövő nemzedékek ombudsmanjának hivatala vizsgálja az ügyet, így az engedélyeztetés húzódik. A TVE azt reméli, hogy a bojkott hatására az Auchan eláll a beruházás megvalósításától.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.