Brown: az EU-nak 30 százalékos csökkentést kell vállalnia

Az Európai Uniónak vállalnia kell a kilátásba helyezett 30 százalékos kibocsátás-csökkentést – mondta Gordon Brown brit kormányfő a Guardiannak kedden.

“Nem elég azt mondani: ‘lehet, hogy megteszem ezt, talán megteszem azt, elképzelhető, hogy így teszek majd’. Olyan helyzetet akarok teremteni, amelyben az Európai Unió elköteleződik a 30 százalék mellett” – mondta Brown a brit napilapnak.
Andreas Carlgren, a soros uniós elnök Svédország környezetvédelmi minisztere korábban kijelentette: az EU hivatalosan csak a tárgyalások utolsó pillanatában fedi majd fel a kibocsátás-csökkentésre tett végső vállalását.
Az Unió eddig az üvegházgázok kibocsátásának 20 százalékos csökkentésére tett ígéretet 2020-ig az 1990-es szinthez képest, valamint kilátásba helyezte a 30 százalékos csökkentést, amennyiben “ambiciózus” megállapodás születik Koppenhágában.
Brown nem az első magas szintű európai vezető, aki nyíltan kiáll az EU radikálisabb kibocsátás-csökkentési célja mellett. A klímacsúcs kezdete előtt Stavros Dimas, az EU környezetvédelmi biztosa ugyancsak ezt sürgette, abban bízva, hogy Európa ezzel példát mutathat a többi fejlett országnak.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.