Brutális mennyiségű szemetet mosnak a norvég partokra az áramlatok

Bergen térségében a tengeri áramlatok olyan sok szemetet sodornak partra, mint sehol másutt a világon – állapították meg a bergeni Norce kutatóintézet szakemberei.

A legrosszabb a helyzet Oygarden, Sund és Fjell telepések körzetében, ahol kilométerenként számolva a világátlagnál nyolcszor több hulladék kerül a partra. – írta a Bergens Tidende című norvég lapra hivatkozva az MTI. A tengeri áramlatok modellezése arra utal, hogy a norvég tengerpart egyfajta szennyfogóháló szerepét tölti be. Az áramlatok által a norvég partokhoz szállított szemét egy része továbbsodródik észak felé, de nagyon sok marad ott – közölte Eivind Bastesen geológust. A kutatók terepen és légi felvételek kiértékelésével vizsgálták a tengerpart szennyezettségét. A helyszíni szemléken 800 strandon és öbölben csaknem 1000 tonna műanyaghulladékot találtak.

mti/index.hu

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.