Brutális rekorddal sokkol a német napenergia-termelés

Miközben idehaza hivatalosan és szakmai megfontolásból is csak a fanyalgásig jut el a magyar energetika, Németországban július 7-én egy ideig a teljes országos energiaigény 40 (!) százalékát a minimális fenntartási és üzemeltetési költségű szolárcellákból állították elő. Az új rekord: 23,9 GW, – ami majdnem 12 paksi atomerőmű teljesítményének felel meg.

Mint az először a cleantechnica weboldalon megjelent: rekordot döntött a németországi napenergia terlemés. A 23,9 GW csúcsteljesítmény, amit 13:45 körül regisztrált az SMA Solar Technology realtime-ban működő rendszere, azt jelenti, hogy a csúcsidőszakban Németország 60 GW energiaszükségletének mintegy 40 százalékát napenergiával termelték meg. Az országban működő 1,3-1,4 millió napenergia-termelő rendszer ezzel az idén áprilisban beállított rekordot (22,68 GW) döntötte meg – bár a hitelesítésre, a hivatalos megerősítésre még várni kell. Magyaroroszágon a paksi atomerőmű 2 GW teljesítményre képes, a hazai napenergia-termelés pedig még annyira gyerekcipőben jár, hogy az is csak távlati, 2020-ra ígért kormányzati elképzelés, hogy a jelenlegi, 10 MW (0,01 GW) körüli szolárpotenciált 63 MW-ra (vagyis: 0,063GW) bővítsék. Németországban ma 8 és félmillióan élnek olyan épületben, ahol a napenergia hasznosításával áramot vagy hőenergiát állítanak elő, írja a hvg.hu.

-

Ajánlott tartalom

Hogyan teheted te is energiahatékonyabbá az otthonod?

Két nagyon erős érv is áll az energiahatékony otthon mellett. Az egyik a környezetvédelem, a másik a költséghatékonyság. Az energiapazarlás nem csak bolygónkat károsítja, de a saját pénztárcánkat sem kíméli. Így akár egy városi lakásban, akár családi házban élünk, akár most építjük ki a gépészetünket, akár egy kész helyzet előtt állva mérjük fel a lehetőségeinket, mindenképpen érdemes tennünk a hatékony energiafelhasználásért.

Nincs hozzászólás

 1. ez szép gratulálok nekik ,de de nem túl nagy része ez az teljes hálózatban ,mivel pótolják a kieset energiát ha tartósan rósz idő áll fen ,gyorsan bekapcsolható gázerőmügekel ? a háztartások hivatalok stb …..melegvize látására tökéletes költség csökkentő megoldás a napkollektor ,hivatalok irodák energia kiegészítésére a napelem cella ,de a hálózat harmadát,felét ere alapozni ,hát hogy-is mondjam VESZÉLYES!!! egy elektromos rendszerben helyet kel adni a szél,víz ,nap energia erőműveknek ,megkel találni a megoldást a megtermelt energia tárolására /egyelőre naiv állom (bár vannak drága megoldások )/de az atomenergiát sem szabad félretelni ,és a kor ott van a biogáz erőművek ( szennyvíz tisztítok gázai,álla tartó telepek gázai,szemé telepek gázai)melyekkel a hálózat hullámvölgyei kiegyenlítik ,de a biomassza /szilárd tüzelésű (pellet,daráék,szalma) /erőműveket elkel felejteni ezzel szemben az óceáni áramlások energiáját viszont ki kel használni ,állandó energiaforrás mely hatalmas energiát hordoz magában és egész nap rendelkezésre
  áll

 2. Gratulálok!
  13:45 körül kb. 5 percig sikerült ennyi energiát termelni. Halkan szeretném megkérdezni: mennyiért? És mennyiért sikerült eladni? Mert Németországban annyira túlburjánzott a megújuló kapacitás, hogy egy-egy kedvezőbb napon az áramtőzsdén a kötelezően minden mennyiségben és államilag támogatott magas árakon átvett megújuló energiát úgy adják tovább, hogy még fizetnek is érte csak vigyék, nem is keveset: 200 eurót megawattóránként (!).
  És csendben kérdem mi lesz naplemente után, vagy ha borús az idő, vagy télen, amikor egy nagykiterjedésű anticiklonban nem süt a nap és nem fúj a szél? Akkor majd szépen beindítják a nemrégiben tömegesen épített környezetszennyező szénerőműveiket. Amivel adnak rendesen a klímavédelemnek.
  Németroszágban az atomenergiáról való lemondást követő “energia-fordulat” nyomán nőtt a CO2 kibocsátás. A fordulat számláját pedig végső soron a fogyasztók fizetik meg. A legújabb hír, hogy az Európai Bizottság vizsgálatot kezdeményezett Németország ellen az energiapiaci fejlemények miatt, melyek a német fogyasztók megkárosításához vezettek.

 3. Azért ők elindultak egy irányba, nem feltétlenül ez a tuti, de még se paksi atomerőmű bővítése lenne Magyarország legjobb dobása. Ha már atomerőműnél tartunk, vannak stronciumos atomerőművek, amik sokkal biztonságosabbak.
  A mostani atomerőmű kapacitása sincs lekötve éjszaka, ehhez sokkal több hibrid autó kellene. Talán ezt kellene preferálni,és nem az atomerőmű blokk fejlesztését.
  Miért nem lehet preferálni a pellet, gáz-, szén- erőműveket, most nem arra a környezetszennyező voltukra gondolva, sokkal gazdaságosabb verziójuk is elérhető már. Egyébként valaki kiszámolta már hogy mennyi a kiégett paksi atomerőmű elemek tárolása ártalmatlanítása. Talán így kellene figyelembe venni egyes energiatermelők hatékonyságát.

 4. Német napenergia? Ezt a baromságot meg ki találta ki? Valószínüleg az, aki narancsot akart termeszteni Magyarországon. A német napenergia program brutális veszteség. Lehet, hogy a magyar néppel mindent el lehet hihetni, de én Németországban élek.