Brutális rekorddal sokkol a német napenergia-termelés

Miközben idehaza hivatalosan és szakmai megfontolásból is csak a fanyalgásig jut el a magyar energetika, Németországban július 7-én egy ideig a teljes országos energiaigény 40 (!) százalékát a minimális fenntartási és üzemeltetési költségű szolárcellákból állították elő. Az új rekord: 23,9 GW, – ami majdnem 12 paksi atomerőmű teljesítményének felel meg.

Mint az először a cleantechnica weboldalon megjelent: rekordot döntött a németországi napenergia terlemés. A 23,9 GW csúcsteljesítmény, amit 13:45 körül regisztrált az SMA Solar Technology realtime-ban működő rendszere, azt jelenti, hogy a csúcsidőszakban Németország 60 GW energiaszükségletének mintegy 40 százalékát napenergiával termelték meg. Az országban működő 1,3-1,4 millió napenergia-termelő rendszer ezzel az idén áprilisban beállított rekordot (22,68 GW) döntötte meg – bár a hitelesítésre, a hivatalos megerősítésre még várni kell. Magyaroroszágon a paksi atomerőmű 2 GW teljesítményre képes, a hazai napenergia-termelés pedig még annyira gyerekcipőben jár, hogy az is csak távlati, 2020-ra ígért kormányzati elképzelés, hogy a jelenlegi, 10 MW (0,01 GW) körüli szolárpotenciált 63 MW-ra (vagyis: 0,063GW) bővítsék. Németországban ma 8 és félmillióan élnek olyan épületben, ahol a napenergia hasznosításával áramot vagy hőenergiát állítanak elő, írja a hvg.hu.

-

Ajánlott tartalom

Az EB 3,85 milliárd eurót hagyott jóvá a lengyel bányavidékek átalakítására

Az Európai Bizottság (EB) öt, összesen 3,85 milliárd euró értékű tervet hagyott jóvá a lengyelországi bányavidékek átalakítására - közölte hétfőn a sziléziai Chorzówban rendezett sajtóértekezletén Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős uniós biztos.

Nincs hozzászólás

 1. ez szép gratulálok nekik ,de de nem túl nagy része ez az teljes hálózatban ,mivel pótolják a kieset energiát ha tartósan rósz idő áll fen ,gyorsan bekapcsolható gázerőmügekel ? a háztartások hivatalok stb …..melegvize látására tökéletes költség csökkentő megoldás a napkollektor ,hivatalok irodák energia kiegészítésére a napelem cella ,de a hálózat harmadát,felét ere alapozni ,hát hogy-is mondjam VESZÉLYES!!! egy elektromos rendszerben helyet kel adni a szél,víz ,nap energia erőműveknek ,megkel találni a megoldást a megtermelt energia tárolására /egyelőre naiv állom (bár vannak drága megoldások )/de az atomenergiát sem szabad félretelni ,és a kor ott van a biogáz erőművek ( szennyvíz tisztítok gázai,álla tartó telepek gázai,szemé telepek gázai)melyekkel a hálózat hullámvölgyei kiegyenlítik ,de a biomassza /szilárd tüzelésű (pellet,daráék,szalma) /erőműveket elkel felejteni ezzel szemben az óceáni áramlások energiáját viszont ki kel használni ,állandó energiaforrás mely hatalmas energiát hordoz magában és egész nap rendelkezésre
  áll

 2. Gratulálok!
  13:45 körül kb. 5 percig sikerült ennyi energiát termelni. Halkan szeretném megkérdezni: mennyiért? És mennyiért sikerült eladni? Mert Németországban annyira túlburjánzott a megújuló kapacitás, hogy egy-egy kedvezőbb napon az áramtőzsdén a kötelezően minden mennyiségben és államilag támogatott magas árakon átvett megújuló energiát úgy adják tovább, hogy még fizetnek is érte csak vigyék, nem is keveset: 200 eurót megawattóránként (!).
  És csendben kérdem mi lesz naplemente után, vagy ha borús az idő, vagy télen, amikor egy nagykiterjedésű anticiklonban nem süt a nap és nem fúj a szél? Akkor majd szépen beindítják a nemrégiben tömegesen épített környezetszennyező szénerőműveiket. Amivel adnak rendesen a klímavédelemnek.
  Németroszágban az atomenergiáról való lemondást követő “energia-fordulat” nyomán nőtt a CO2 kibocsátás. A fordulat számláját pedig végső soron a fogyasztók fizetik meg. A legújabb hír, hogy az Európai Bizottság vizsgálatot kezdeményezett Németország ellen az energiapiaci fejlemények miatt, melyek a német fogyasztók megkárosításához vezettek.

 3. Azért ők elindultak egy irányba, nem feltétlenül ez a tuti, de még se paksi atomerőmű bővítése lenne Magyarország legjobb dobása. Ha már atomerőműnél tartunk, vannak stronciumos atomerőművek, amik sokkal biztonságosabbak.
  A mostani atomerőmű kapacitása sincs lekötve éjszaka, ehhez sokkal több hibrid autó kellene. Talán ezt kellene preferálni,és nem az atomerőmű blokk fejlesztését.
  Miért nem lehet preferálni a pellet, gáz-, szén- erőműveket, most nem arra a környezetszennyező voltukra gondolva, sokkal gazdaságosabb verziójuk is elérhető már. Egyébként valaki kiszámolta már hogy mennyi a kiégett paksi atomerőmű elemek tárolása ártalmatlanítása. Talán így kellene figyelembe venni egyes energiatermelők hatékonyságát.

 4. Német napenergia? Ezt a baromságot meg ki találta ki? Valószínüleg az, aki narancsot akart termeszteni Magyarországon. A német napenergia program brutális veszteség. Lehet, hogy a magyar néppel mindent el lehet hihetni, de én Németországban élek.