Budapest is tüntetett Verespatakért

Budapesten is mintegy százan tüntettek a Verespatak megmentéséért szervezett nemzetközi akciónapon.

Vasárnap Romániában 36 településen, a világ többi országában Chicagotól Sanghajig további 35 városban vonultak az utcára az emberek tiltakozva a kanadai Gabriel Resources cianidos aranybánya beruházása ellen, követelve a román kormány által benyújtott „Verespatak-törvény” visszavonását. A “romániai ősz” keretében hetek óta tízezrek tüntetnek Verespatakért, de a román kormány még mindig erőltetni próbálja a “Verespatak-törvényt”. Bukarestben szeptember elseje óta minden este ezrek vonultak utcára, vasárnaponként pedig világszerte több tízezer ember tüntetett Verespatakért.

Szombaton Bukarestben ötezer ember alkotott élőláncot a román parlament épülete előtt. Vasárnap Romániában 36 településen, a világ többi országában Chicagotól Sanghajig további 35 városban vonultak az utcára az emberek tiltakozva a kanadai Gabriel Resources cianidos aranybánya beruházása ellen, követelve a román kormány által benyújtott „Verespatak-törvény” visszavonását. Budapesten is immár a negyedik hétvégén tüntettek Verespatak megmentéséért.

Azért vagyunk itt, hogy kifejezzük támogatásunkat Bukarest és Kolozsvár utcáin már négy hete tartó megmozdulások mellett. A Verespatakon cianidos technológiával aranybányát építő kanadai cégnek kivételes előjogokat biztosítana a román kormány által beterjesztett „Verespatak-törvény”, lehetővé téve, hogy a jogszabályok kikerülésével megvalósíthassa a beruházást. Ez teljességgel elfogadhatatlan – jelentette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Támogatjuk verespataki barátaink követeléseit, hogy a román kormány azonnal vonja vissza a „Verespatak-törvény” tervezetét, utasítsa el az RMGC verespataki bányaprojektjének környezetvédelmi engedélyét, valamint javasolja Verespatak felvételét az UNESCO Világörökségi listájára. Hasonlóképpen, sürgetjük a cianidos technológia bányászati alkalmazásának romániai és európai betiltását. A magyar kormánytól pedig határozott fellépést várunk a cianidos technológiás aranybánya beruházások ellen. Az újabb aranybánya beruházások helyett épp ideje lenne már a meglévő potenciális szennyező források felszámolásának. Nem akarunk újabb ciánszennyezést! – tette hozzá Fidrich Róbert.

Ajánlott tartalom

Negyven százalékkal több üvegházhatású gázkibocsátást okoz a férfiak étrendje, mint a nőké

Negyven százalékkal több klímakárosító gáz kibocsátását okozza a férfiak húsban gazdag étrendje, mint a nőké egy brit kutatás szerint.