Bulgária levegője a legszennyezettebb az EU-ban

Az uniós tagállamok közül Bulgária légszennyezettsége a legnagyobb: a szálló szennyező részecskék mennyisége az utóbbi években 55 mikrogramm/légköbméterre nőtt, miközben a 27 uniós ország átlaga 30 mikrogramm, olvasható egy uniós jelentésben, amelyet pénteken ismertetett a bolgár környezetvédelmi minisztérium.

A megengedett uniós egészségügyi maximum 40 mikrogramm légköbméterenként.Az uniós átlagnál jóval nagyobb szennyezést részben az elavult bolgár gépkocsipark, részben az uniós normáknak még nem megfelelő erőművek és iparvállalatok okozzák.

A legszennyezettebb levegőjű város a nyugat-bulgáriai Pernik, ahol az átlagos légszennyezettség 92 mikrogramm légköbméterenként.A nagyságra második bolgár város, Plovdiv ugyancsak magas, 70,9 mikrogrammos átlagot mondhat magáénak, miközben a főváros, Szófia lakói egy légköbméter levegőből átlag 62 mikrogramm szennyező részecskét lélegeznek be.

A szennyező részecskék koromból, a hószórás sómaradványainak szélfújta részeiből, pollenből, valamint a levegőben található mikrobákból állnak, és allergén hatásuk mellett rákkeltő hatásuk is lehet. A jelentés szerint Bulgária 2011-től kötelezte magát az uniós légszennyezési normák betartására.

Ajánlott tartalom

Bizonyos vírusok a mikroműanyagokra tapadva napokig fertőzőképesek maradnak a vízben

A gyomor és bélrendszeri megbetegedést okozó vírusok - ilyen például a rotavírus -, akár három napig is fertőzőképesek maradnak az édesvízben a mikroműanyagokhoz tapadva - állapították meg a Stirlingi Egyetem kutatói arra figyelmeztetve, hogy ez potenciális egészségügyi kockázatot jelent.