Cáfolja a zöldtárca az Aggteleki Nemzeti Park csődjét

Közleményben cáfolta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) pénteken az Aggteleki Nemzeti Park csődjére vonatkozó Magyar Hírlap-értesüléseket, így reagált az írásra a park igazgatója is.

A napilap pénteki számában meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról ír, hogy a nemzeti park számláján mindössze húszmillió forint van, ami csupán a dolgozók fizetésére elég, a park fenntartásához már nem. A lap azt is tudni véli, hogy a következő, csőddel fenyegetett nemzeti park a bükki.
A KvVM közleményében hangsúlyozza: az Aggteleki Nemzeti Park igazgatóságát nem fenyegeti pénzügyi összeomlás veszélye.
Azt ugyanakkor a zöldtárca is elismeri, hogy a nemzeti park finanszírozása “átmenetileg részleges kihívásokkal küzd”, melyek a minisztérium szerint abból fakadnak, hogy “a barlanglátogatás mint határozottan idényjellegű szabadidő-tevékenység a téli hónapok során kevesebb bevételhez juttatja az intézményt”.     Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a minisztérium kellő forrásokkal segíti az igazgatóságot, amíg a bevételkiesése jelentkezik.

A KvVM azt is közölte: a Bükki Nemzeti Park igazgatóságának gazdálkodása stabil, minden ezzel ellentétes állítás valótlan. A Zempléni Nemzeti Park létrehozása és a minisztérium pénzügyi helyzete között pedig nincs összefüggés; a tárca támogatja a nemzeti park létrehozását, melyre a helyi támogatás létrejöttével sor kerül majd – olvasható a közleményben.
A valótlan állításokkal kapcsolatban a minisztérium sajtó-helyreigazítást kér a laptól.
Salamon Gábor, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója az MTI megkeresésére pénteken úgy reagált: valóban pénzügyi gondokkal küzdenek, a szaktárcától azonban minden segítséget megkapnak. A konkrét összegre pedig azt mondta: “nem húszmillió forint szokott lenni mostanában a számlánkon, hanem 200 ezer”.

Mint kifejtette, az év elején mindig kevesebb a forrásuk, ugyanis az idegenforgalmi bevételek még “nem indulnak meg” csak  áprilisban. Ezt eddig úgy oldották meg, hogy előrehozott támogatást kértek, ezt azonban “most nehezen akarják ideadni” – jegyezte meg.
Salamon Gábor szólt arról is, hogy a mintegy 50 millió forintos mezőgazdasági támogatás idén “egyszerűen nem érkezett meg”. “Van, aki ezt már egyébként megkapta, csak azt nem tudni, mi alapján dől el, hogy ki, hogyan, mikor kapja meg” – fűzte hozzá.
Hangsúlyozta, hogy a központi költségvetési szervként működő Aggteleki Nemzeti Park alulfinanszírozott. Pénzbevételeik kétharmadát maguknak kell előteremteniük, mindössze egyharmadot kapnak a költségvetésből.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.