Clinton: háborúhoz vezethet a vízhiány

A szűkös vízkészletekért világszerte folytatott versengés a terrorveszély növekedéséhez, konfliktusokhoz és politikai instabilitáshoz vezethet a következő évtizedekben – jelentette ki csütörtökön Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

Clinton egyúttal ismertette az új amerikai vízügyi partnerségi programot, amelynek célja, hogy az Egyesült Államok az erre rászoruló országokkal megossza saját vízgazdálkodási tapasztalatait. “Úgy gondolom, hogy a hírszerző szervek megállapításai kijózanítóak” – hangsúlyozta az amerikai diplomáciai tárca vezetője arra a Nemzeti Hírszerzési Tanács által az ő kérésére elkészített felmérésre hivatkozva, amelynek a 2040-ig szóló következtetéseit csütörtökön hozták nyilvánosságra. A jelentés szerint Észak-Afrikának, a Közép-Keletnek és Dél-Ázsiának “jelentős kihívásokkal kell majd szembenézniük a vízügyi gondok kezelésében”, különösen a népesség és a gazdaság igényeinek növekedése, valamint a klímaváltozás következtében.

“Ahogy a világ népessége tovább gyarapodik, a víz iránti igény is tovább növekszik, ám az édesvíz-készleteink ezzel nem fognak lépést tartani” – mondta Clinton. Az amerikai diplomácia vezetője hangot adott az amiatti aggálynak, hogy terroristák támadhatják meg a gátakat és más, a lakosság, a mezőgazdaság és az ipar vízellátását biztosító infrastrukturális létesítményeket. Hangsúlyozta, hogy a vizet “politikai eszközként” használhatják fel. “Ezek a nehézségek mind növelik az államokon belüli és az azok közötti instabilitás kockázatát” – jelentette ki Clinton. Ez szerinte az egyes államok összeomlásához, vagy akár erőszakos regionális konfliktushoz vezethet az azonos vízgyűjtő területen osztozkodó államok között. Az amerikai hírszerzési felmérés szerint mindazonáltal az utóbbi típusú konfliktus előfordulása az elkövetkező 10 évben nem valószínű, ugyanakkor a vizet már ebben az időszakban is a nyomásgyakorlás eszközeként használhatják. Egy évtized elteltével azonban növekedni fog annak a veszélye, hogy a vizet fegyverként használják fel, vagy hogy az a terrorizmus célpontjává váljon.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozás a koraszülésekkel is összefüggésbe hozható

Új kutatások szerint a terhesség alatt átélt hőség és a légszennyezettség koraszüléshez vezethet és életre szóló egészségkárosodást okozhat a születendő kisbabáknál.