Csak a fenntartható fejlődés iránt elkötelezett vállalatok maradhatnak versenyképesek

A fenntartható fejlődés a vállalatok szempontjából versenyképességi elem, ráadásul egyre inkább társadalmi elvárás – jelentette ki Salgó István, az ING Bank vezetője, a vállalatvezetőket tömörítő, Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) szervezet elnöke kedden Budapesten, az Action 2020 program ünnepélyes bemutatóján.

Az Action 2020 a BCSDH anyaszervezete, az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (WBCSD) által kidolgozott program, amelynek magyarországi adaptációjában öt fő célkitűzés szerepel. Egyrészt az élelmezés területén növelni a fenntartható gazdálkodásból származó alapanyagok arányát, jelentősen csökkenteni az élelmiszer-hulladékot, és megszüntetni a gyermekéhezést és alultápláltságot. Cél továbbá az úgynevezett fenntartható fogyasztói magatartás népszerűsítése, amelynek lényege a környezetkímélő életmód, többek között a túlfogyasztás elkerülése, hogy kisebb legyen Magyarország ökológiai lábnyoma.

A célok harmadik köre a foglalkoztatáshoz kapcsolódik: ide tartozik a többi között a digitális írástudás és a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának növelése, valamint a nők vezetői szerepvállalásának ösztönzése.

Emellett a program rövidtávú célkitűzése a hatékonyabb vízfelhasználás, valamint az energiatakarékosság növelése, hogy sikerüljön csökkenteni az éghajlatváltozást előidéző kockázatokat.

“Az Action 2020 programban fölsorolt elvek teljes mértékben visszatükrözik a magyar kormányzat erőfeszítéseit” – jelentette ki köszöntőjében a Nemzetgazdasági Minisztérium nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Nikoletti Antal elmondta: a WBCSD 200 tagvállalatából – amelyek között ott van az amerikai Alcoa, a német Allianz, E.ON, Metro és a Volkswagen, a francia Alstom, a svéd Electrolux és Ericsson, a holland Heineken, ING és Philips, a norvég Telenor, a japán Toyota vagy a svájci Nestlé – 60 Magyarországon is jelen van, ezek együttesen a GDP 20-25 százalékát adják. Igaz, hogy a magyar nemzetgazdasági stratégia központi eleme a kis- és közepes vállalatok (kkv) támogatása, de nincs erős kkv-szektor nagyvállalatok nélkül – jelentette ki.

A WBCSD-hez és annak magyarországi leányához, a BCSDH-hoz csatlakozó cégvezetők vállalják, hogy vállalatuk támogatja a fenntartható fejlődést azzal, hogy az Action 2020-ban foglalt célok megjelennek a vállalat írásban foglalt üzleti stratégiájában, és érvényesülnek a cég mindennapi gyakorlatában.

A BCSDH felmérést készített csaknem félszáz vállalatvezető körében, amelyből kiderült: a cégvezérek szerint a fenntartható fejlődést mindenekelőtt az állam tudja előmozdítani azzal, hogy kiszámítható, tervezhető jogi, gazdasági környezetet teremt. Emellett a megkérdezettek szerint a fenntartható fejlődésért elsősorban a nagyvállalatoknak – és nem a kis vagy közepes vállalatoknak – kell tennie. A válaszadók 81 százaléka szerint ezen belül is a vezetők elkötelezettsége a döntő, ez még fontosabb, mint a tulajdonosok elkötelezettsége a fenntartható fejlődés iránt.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.