Csaknem 65 százalékkal csökkent a román földgázimport az év első két hónapjában

Románia 175 300 tonna kőolaj-egyenértékű (tonne of oil equivalent – toe) földgázt importált 2023 első két hónapjában, ami 64,9 százalékkal (324 500 toe) kevesebb a tavalyi év azonos időszakában behozott mennyiségnél – közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség a statisztikai intézet összesítését ismertetve.

A kitermelt földgázmennyiség – a leadott hőenergia alapján kőolajmennyiségre átszámolva – 1,258 millió tonna kőolaj-egyenértéket tett ki, ami 7,2 százalékkal (84 000 toe) több a tavaly januárban és februárban regisztrált volumennél. A bukaresti kormány stratégiákkal és prognózisokkal foglalkozó bizottsága az idei földgáz-kitermelést 7,61 millió, az importált mennyiséget pedig 2,185 millió tonna kőolaj-egyenértékre becsüli, ami a hazai termelés 2,1 százalékos növekedését, illetve az import 6,2 százalékos csökkenést jelenti 2022-höz viszonyítva. Az idei év első két hónapja szokatlanul enyhe volt Romániában, többéves hőmérséklet-rekordok dőltek meg, ami jelentős mértékben csökkentette az irodák és lakások fűtésére elhasznált földgáz mennyiségét – emlékeztetett a statisztikai adatokat ismertető cikkében a G4Media.ro hírportál.

Ajánlott tartalom

AM: megvalósult a Pannon homoki élőhelyek ökológiai állapotának javítása

Az elmúlt európai uniós ciklusban leginkább a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) forrásából országszerte 40 milliárd forint keretösszeggel, több mint 90 beruházással, mintegy 100 ezer hektár területen valósítottak meg élőhely-rekonstrukciós feladatokat a hazai nemzeti park igazgatóságok - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a tárca természetvédelemért felelős államtitkára kedden, Tápióbicskén.