Csapadék- és szennyvízelvezető rendszer épült három zalai községben

Összesen több mint félmilliárd forintos, nagyobb részt európai uniós forrásból finanszírozott beruházással csapadék- és szennyvízelvezető rendszer épült a Zala megyei Szepetneken, Csapiban és Zalaújlakon – tájékoztatták az érintett települések polgármesterei az MTI-t.

Vlasicsné Fischl Tímea, Szepetnek polgármestere közölte: több mint 303 millió forintból épült meg a település csapadékvíz-elvezetését szolgáló, 15,3 kilométer hosszúságú hálózat a hóolvadásból és esőkből, valamint a feltörő talajvízből keletkező elöntésektől veszélyeztetett területen. A beruházással a meglévő árokhálózat kapacitását növelték, kimélyítették az árkokat, egyes helyeken betoncsatorna-szakaszokat építettek, és a csapadékvíz-elvezető rendszerbe átereszeket, hordalékfogókat is beépítettek.
Az összesen 600 ingatlant érintő beruházást az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Nyugat-dunántúli Operatív Programjából nyert 257,8 millió forintos támogatás segítségével valósították meg. Az önrész csökkentése érdekében a korábbi Önkormányzati Minisztérium önerő alapjából 27,3 millió, a Zala Megyei Közgyűlés pályázatán pedig további 5 millió forint támogatást kapott az Önkormányzat.

Böröndi Ferenc, Zalaújlak polgármestere a szomszédos Csapival közös beruházással kapcsolatban közölte: a szintén az ÚMFT Nyugat-dunántúli Operatív Programja által támogatott szennyvízhálózat-építés múlt év végi befejezése után megkezdődött a féléves próbaüzem. A beruházás révén az összesen közel 300 lakosnak otthont adó két faluban csaknem 100 százalékossá vált a csatornázottság.
A községek szennyvíztisztítását a Csapiban már régebb óta működő – a Térségi Általános Iskola és Diákotthon szennyvizeit is kezelő – szennyvíztisztító telep végzi, ahol átépítették a meglévő átemelőt. A tisztított szennyvizek a telepről a Galamboki-vízfolyásba, onnan pedig a Komáromi-csatornán keresztül a Kis-Balaton víztározójába kerülnek.
Az új csatornahálózat együttesen 5,8 kilométer hosszú. Megépítése Csapiban 99 millió forintba került, amelyhez 78,6 millió forint támogatást nyertek, míg a Zalaújlakon megvalósult beruházás 100,2 millió forintos költségéhez a település 83,5 millió forinthoz jutott.

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.