Csehország tavaly több áramot termelt, mint amennyit felhasznált

Csehország tavaly 20 százalékkal több áramot termelt, mint amennyit felhasznált – közölte az állami szabályozó hivatal (ERÚ). A megtermelt áram tíz százalékát megújuló forrásokból állították elő.

Éves szinten a tavalyi termelés mérsékelten csökkent, aminek oka a szénalapú erőművek termelésének korlátozása. Ugyanakkor továbbra is érvényes, hogy az áram legnagyobb részét a szénalapú erőművekben termelik. Az állami szabályozó hivatal közlése szerint tavaly 86 milliárd kilowattóra villanyáramot termeltek Csehországban, ami 16,3 milliárd kilowattórával több, mint amennyi az éves fogyasztás volt. Az áramtöbbletet Csehország a szomszédos országokba szállította.

A szénalapú erőművekben állították elő az áram 41,6 százalékát, atomerőművekben – Temelín és Dukovany – 35,2 százalékát, míg a felújítható források 11,2 százalékot adtak. 2008 óta a megújuló energiaforrások áramtermelése megduplázódott, a szénalapú erőműveké pedig 15 százalékkal visszaesett. Az atomerőművek termelése pedig ebben az időszakban 14 százalékkal emelkedett.

Ajánlott tartalom

Egyszerű megoldással növelik a napelemek hatékonyságát

A fotovoltaikus cellák szimpla elrendezése javíthatja a napelemek hatékonyságát.