Csehországban 28 százalékkal nőtt az autógyártás az első négy hónapban

Éves összehasonlításban 28,5 százalékkal 464 444-re nőtt az első négy hónapban a személyautók gyártása Csehországban – jelentette csütörtökön a cseh autóipari szövetség.

Áprilisban 20 százalékos volt a termelés éves növekedése. A cseh autógyárak április végéig 56 143 elektromos autót gyártottak, ami a termelés 12 százalékát jelenti. Az éves növekedés 1,9 százalékos lett. A német Volkswagen konszernhez tartozó Skoda gyárnak sikerült behoznia a chiphiány miatt kialakult lemaradását, s növekszik a kereslet az új autók iránt, ami jó hír a cseh autóipar és a gazdaság számára is. “A chiphiány azonban még nem múlt el teljesen” – jegyezte meg Zdenek Petzl, az autóipari szövetség ügyvezető igazgatója. A Skoda április végéig 296 851 személyautót állított elő, 40 százalékkal többet, mint a tavalyi év azonos időszakában. Elektromos meghajtású kocsik száma 31 411, a termelés 10,6 százaléka.

A dél-koreai Hyundai 10,3 százalékkal 114 650-re emelte termelését, ebből 21,6 százalékot tettek ki az elektromos meghajtású járművek. A japán Toyota 14,9 százalékkal növelte termelését és 52 943 új autót gyártott. Az új autók 53 százaléka hibrid meghajtású volt. Az új autóbuszok és motorkerékpárok gyártása csökkent január-áprilisban.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.