Csökken az olajár egy szaúdi bejelentésre

Csökkent a kőolaj ára a nemzetközi piacokon Szaúd-Arábiának arra a bejelentésére, hogy februárban olcsóbban adja a nyersolajat valamennyi régió számára.

Akár, 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelemre és energiatárolóra! Kalkuláljon itt! (x)

Hétfőn fél nyolckor az északi-tengeri Brent olajfajta ára hordónként 1,04 dollár (1,32 százalék) csökkenéssel, 77,72 dolláron állt. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai olajfajta jegyzése 1,12 dollárral (1,52 százalékkal) 72,69 dollárra süllyedt. A múlt héten a Brent 2,2 százalékkal, a WTI 3 százalékkal drágult. A Saudi Aramco szaúdi olajtársaság vasárnap közölte, hogy februárban hordónként 2 dollárral csökkenti a kőolaj árát minden régió számára. Megfigyelők rámutattak arra, hogy a piac továbbra is figyelemmel kíséri a líbiai helyzetet, ahol tiltakozások miatt leállították az olajkitermelést az ország legnagyobb olajmezőjén, továbbá a Vörös-tengeren kialakult helyzetet is vizsgálják a jemeni húszik kereskedelmi hajók elleni sorozatos támadásait követően.

Ajánlott tartalom

Digitális áramhálózattal készül Bécs a zöld átállásra

Az osztrák főváros célja, hogy 2040-re klímasemleges legyen. A zöld átállás egyik kulcstényezője ugyanakkor a stabil villamosenergia-hálózat. A bécsi áramhálózatot is üzemeltető Wiener Netze most intelligens trafóállomásokkal teszi stabilabbá az áramellátást Bécsben. Ezek nemcsak adatokat szolgáltatnak, de táveléréssel karbantarthatóak is.