A bruttó villamosenergia-felhasználás Magyarországon 1,9 százalékkal csökkent az idén január és november között, az import aránya a felhasználásban 26,4 százalék volt - állapítható meg a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.  (MAVIR) honlapján közzétett adatokból.

Csökkent a hazai bruttó villamosenergia-felhasználás az idén

A bruttó villamosenergia-felhasználás Magyarországon 1,9 százalékkal csökkent az idén január és november között, az import aránya a felhasználásban 26,4 százalék volt – állapítható meg a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.  (MAVIR) honlapján közzétett adatokból.

A MAVIR tájékoztatása szerint a bruttó áramfelhasználás az idén eddig elérte a 41,75 terawattórát, míg 2021 első tizenegy hónapjában 42,58 terawattóra volt. A decemberi fogyasztás 4,3-4,5 terawattórával járulhat hozzá az éves felhasználáshoz, ez az egyik legerősebb hónap. Tavaly a teljes éves felhasználás meghaladta a 46,9 terawattórát. Az idei január-novemberi adatok szerint a felhasznált villamos energiából 30,7 terawattórát a hazai erőművek állítottak elő, egy évvel korábban ez a mennyiség 31,22 terawattóra volt.

A beérkezett import mennyisége az idén január és november között 11 terawattóra volt, 328 gigawattórával kevesebb, mint egy évvel korábban. Az import aránya 26,4 százalék volt az idei első tizenegy hónapban. Tavaly ugyanebben az időszakban a behozott áram aránya 26,6 százalékot tett ki, a teljes évben viszont elérte a 27,1 százalékot. Az import az idén novemberben (34,4 százalék) és februárban (32,7 százalék) volt a legmagasabb, míg 2021-ben novemberben (32,3 százalék) és decemberben (32,2 százalék) – derül ki a MAVIR adataiból.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.