Cukorból jön a biogumi

A teljesen megújuló energiaforrásból származó bio-butadién gyártása sikeresen a kísérleti szakaszba lépett – jelentette be az Eni-hez tartozó polimer és elasztomer gyártó Versalis és a Genomatica biotechnológiai cég.

A Versalis és a Genomatica cukorból származó bio-butadiénből állít elő biogumit. Ez a technológiai fejlemény jelentős mérföldkőnek számít a gumi- és butadiéniparon belül, köszönhetően fejlettebb technológiai és fenntarthatósági tényezőinek. (A fejlesztés illeszkedik az autógyártók által követett trendbe: minél környezetbarátabb egy autó, annál menőbb a fogyasztók körében.)

Ez az iparág ugyanis a világ egyik legszélesebb körben alkalmazott vegyi anyagát használja, melyből évente több mint tízmillió tonnát gyártanak. Az újszerű projekt sikere a butadién tudatos termelésére szakosodott és újonnan kifejlesztett folyamatból ered, amely a hagyományos módszertől eltérően nem szénhidrátokat, hanem különböző típusú cukrokat használ nyersanyagként. A program 2013-ban, a Versalis és a Genomatica között létrejött egyezménnyel kezdődött. Mára a vegyesvállalat – melyben a Versalis rendelkezik többségi részesedéssel – kialakította a bio-butadién gyártásához szükséges teljes folyamatot, és az így létrejött technológiát hamarosan engedélyeztetni is fogja

forrás: piacesprofit.hu

Ajánlott tartalom

A Rockefellereknek is ciki lett az olaj

Már a Rockefeller örökösök sem hisznek az olajban: a családi alapítvány kivonul az ExxonMobilból, mivel úgy vélik, józan ember nem fektet most pénzt a földi életet veszélyeztető fosszilis energiákba.