Elmenekültek Indonézia partvidékéről (videó)

A BBC tudósítója szerint Indonézia észak-keleti partvidékét ezekben a percekben érheti el a cunami. A partról ezrével menekültek az emberek, a nagyobb városokban dugók alakultak ki.

Bár azt a régiót nem érintette a 2004-es délkelet-ázsiai szökőár, az emberek a tudósító szerint tisztában vannak azzal, hogy milyen pusztítást végezhet a szökőár.

Új-Zélandban visszavonták a riadót
Az új-zélandi hatóságok szerint a szökőár már nem okozhat gondokat az országban, a tengeren viszont különös áramlatok keletkezhetnek, ezért a tengeri veszélyhelyzetet még fenntartják.

Cunamira figyelmeztet a Google Új-Zéland-i oldala

Japán felkészülten várta a rengést
Egy 8,9-es rengés még Japánban is ritka, de az országban évtizedek óta szigorú földrengés szabványt használnak az épületek tervezésekor.

Cunamibiztos épület nincs
Colin Taylor, a bristoli egyetem földrengésbiztos-építészeti professzora szerint Japánban a legfejlettebb a földrengésvédelem, az épületek komoly rengéseknek is ellenállnak, de egy 8,8-as erősségű rengésre képtelenség felkészülni. Ennél is veszélyesebb a cunami. “Nagyon keveset lehet tenni a cunamik ellen. A hullámok energiája túl nagy, nincs épület, ami ellenállna nekik. 65-80 km/h-ás sebességgel érnek partot, nagy a mozgási energiája, képtelenség ennek ellenálló épületet tervezni” – mondta.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.