Cunamira készülnek?

8.9-es erejű rengés rázta meg Szumátra térségét, a teljes Indiai-óceánra szökőárriasztást rendeltek el.

Folyamatosan frissül:
13:11

Az amerikai földtani intézet (USGS) egy nagyon erős, 8,2-es erejű utórengésről számolt be az indonéziai Acehtől 615 kilométerre, 16,4 kilométeres mélységben.  (index.hu)

13:07

Az indonéz miniszterelnök tájékoztatása szerint halálos áldozatokról és sérültekről egyelőre nem kaptak jelentést. (CNN)

Igen nagyerejű, az első hírek szerint 8.9-es erősségű földrengés rázta meg Szumátrát és térségét, mely következtében a BBC jelentései szerint a teljes Indiai-óceánra szökőárriasztást rendeltek el, írja az idokep.hu. Beszámolók szerint még Thaiföldön, Malajziában és Szingapúrban is érezhetőek voltak a rengések. Thaiföldön már megkezdték az emberek magasabban fekvő területekre történő evakuálását. A BBC jelentése szerint az esetleges cunami első hullámai magyar idő ezekben a percekben érhetik el Banda Aceh-t. A magyarországi szeizmográfok is érzékelték a hatalmas erejű földrengést.

Magyarországi adatok

A helyi tájékoztatás szerint először a Richter-skála szerinti 8,9-es erejűre becsült rengést később 8,7-es módosították. A cunami-figyelmeztetés szerint elképzelhető egy pusztító szökőár létrejötte. Az amerikai geológiai intézet (USGS) adatai szerint a partok mentén történt rengés erőssége a helyi hatóságok által mértnél kissé gyengébb, 8,7-es erősségű volt, központja pedig 33 kilométer mélyen lehetett. Az amerikai adatok szerint a rengés Észak-Szumátra nyugati partjainál, Banda Aceh-től 434, Dzsakartától pedig 1800 kilométeres távolságban történt. A régióban nem ritkák a földrengések. 2004-ben az indiai-óceáni szökőárban 170.000 ember vesztette életét, amit egy 9,1-es rengés váltott ki.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.