Cunamira készülnek?

8.9-es erejű rengés rázta meg Szumátra térségét, a teljes Indiai-óceánra szökőárriasztást rendeltek el.

Folyamatosan frissül:
13:11

Az amerikai földtani intézet (USGS) egy nagyon erős, 8,2-es erejű utórengésről számolt be az indonéziai Acehtől 615 kilométerre, 16,4 kilométeres mélységben.  (index.hu)

13:07

Az indonéz miniszterelnök tájékoztatása szerint halálos áldozatokról és sérültekről egyelőre nem kaptak jelentést. (CNN)

Igen nagyerejű, az első hírek szerint 8.9-es erősségű földrengés rázta meg Szumátrát és térségét, mely következtében a BBC jelentései szerint a teljes Indiai-óceánra szökőárriasztást rendeltek el, írja az idokep.hu. Beszámolók szerint még Thaiföldön, Malajziában és Szingapúrban is érezhetőek voltak a rengések. Thaiföldön már megkezdték az emberek magasabban fekvő területekre történő evakuálását. A BBC jelentése szerint az esetleges cunami első hullámai magyar idő ezekben a percekben érhetik el Banda Aceh-t. A magyarországi szeizmográfok is érzékelték a hatalmas erejű földrengést.

Magyarországi adatok

A helyi tájékoztatás szerint először a Richter-skála szerinti 8,9-es erejűre becsült rengést később 8,7-es módosították. A cunami-figyelmeztetés szerint elképzelhető egy pusztító szökőár létrejötte. Az amerikai geológiai intézet (USGS) adatai szerint a partok mentén történt rengés erőssége a helyi hatóságok által mértnél kissé gyengébb, 8,7-es erősségű volt, központja pedig 33 kilométer mélyen lehetett. Az amerikai adatok szerint a rengés Észak-Szumátra nyugati partjainál, Banda Aceh-től 434, Dzsakartától pedig 1800 kilométeres távolságban történt. A régióban nem ritkák a földrengések. 2004-ben az indiai-óceáni szökőárban 170.000 ember vesztette életét, amit egy 9,1-es rengés váltott ki.

Ajánlott tartalom

Gaemi tájfun: a legmagasabb riasztás van érvényben Kínában

A kínai meteorológiai központ szerdán, idén először a legmagasabb szintű, vörös riasztást adta ki az ország felé közelítő Gaemi tájfunra, Tajvanon pedig több helyen is bezárták az üzleteket, iskolákat, több száz légi járatot töröltek, és több ezer embert evakuáltak az érintett térségekben.