Dánia duplájára növeli szélerőmű kapacitását

Dánia a jelenlegi duplájára, 3 gigawattra növeli balti-tengeri szélerőmű kapacitását 2030-ra a Bornholm szigetén működő energiaközpont további fejlesztésével.

A bornholmi projekt az évtized végére több balti-tengeri szélerőműparkot kapcsol be a német villamosenergia-hálózatba. Az erről szóló megállapodást hétfőn jelentették be Koppenhágában. Az így megtermelt áram egy 470 kilométeres tenger alatti vezetéken jut el Németországba, ahol 4,5 millió háztartás ellátását biztosítja. Robert Habeck német gazdasági és klímavédelmi miniszter pénteken “zászlóshajó-projektnek” nevezte a beruházást, amellyel egyszerre biztosítható az európai energiabiztonság és a klímavédelmi célok teljesítése.

 A Bloomberg beszámolója szerint a projekt összköltsége a dán kormány becslése alapján 9 milliárd euró. Németország a fejletti ipari országok közül elsőként 2045-re végleg kivezeti a fosszilis energiaforrásokat. Az Európai Parlament 2021 júniusában fogadta el azt a klímarendeletet, amelyben az unió tagországai 2050-re vállalták a klímasemlegesség elérését.

 

mti

Ajánlott tartalom

Bekapcsolták a világ legnagyobb szélturbináját

A 280 méter magas turbina a számítások alapján annyi áramot termelhet, amely 20 ezer háztartás éves igényének ellátásához elég.