DIA Díj a városlakók életkörülményein javító legjobb projekteknek

Az ENSZ Habitat és a dubai önkormányzat kilencedik alkalommal hirdeti meg a legjobb, a városlakók életkörülményein javító projekteket elismerő DIA Díjat. A 480 ezer dollár összdíjazású elismerésre 2012. március 31-ig lehet jelentkezni.

A Dubai International Award for Best Practices in Improving the living Environment (DIA) díjat 1995-ben, az ENSZ Habitat dubai konferenciája nyomán hívták életre, hogy felhívják a világ figyelmét a városlakók életkörülményein javító jó gyakorlatokra (best practice). A 480 ezer dollár összdíjazású elismerést az ENSZ Emberi Települések Központja (ENSZ Habitat), a dubai önkormányzat és partnereik kétévente hirdetik meg. A kilencedik fordulóra 2012. március 31-ig lehet jelentkezni. Pályázhatnak kormányzati szervezetek, multilaterális ügynökségek, városok, helyi önkormányzatok, civil szervezetek, helyi szerveződések, alapítványok, kutatóintézetek, médiumok és magánszemélyek minden olyan jó gyakorlattal, amely jelentősen javította a városlakók életkörülményeit. A pályázat keretében négy kategóriában összesen tizenegy elismerést osztanak ki. Az ünnepélyes díjátadó 2012 októberében, Dubaiban lesz.

 
A pályázati anyagokból adatbázis készül, amely ma már 140 ország négyezer követendő projektjét tartalmazza. Ebben számos kezdeményezéssel – a környezetvédelemtől a lakhatáson át a gender témákig – képviselteti magát az osztrák főváros is, amely 2010-ben Best Practice Transfer Award-ot nyert „puha” városrehabilitációs programjával, melynek különlegessége, hogy folyamatosan kikérték a városlakók véleményét is. Bécs a szorgos pályázás mellett más fontos szerepet is betölt az ENSZ Habitat programjában. Itt található ugyanis az ENSZ Habitat Best Practices kelet- és közép európai központja, a Best Practices Hub Vienna, amelynek egyik feladata, hogy jó gyakorlatokat gyűjtsön össze a régióból az ENSZ Habitat adatbázisa számára. Másik feladata, hogy segítse és támogassa a kapcsolatépítést a partnerek és önkormányzatok között. Akik gyorsan jelentkeznek a DIA Díjra, azok 2011. december 31-ig akár még jelentős segítséget is kaphatnak a szervezettől a pályázatuk kidolgozásában.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.