Döntés érkezhet az otthonfelújítási program feltételeiről és ütemezéséről

A felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti a kormány az otthonfelújítási program kiírását – tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán közös közleményben az MTI-t.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Kiemelték, a várható érdemi változások még szélesebb kör számára teremthetnek lehetőséget a támogatás igénybevételére. A későbbi indulás több időt biztosít a 108 milliárd forintos keretösszegű program iránt érdeklődők számára a kölcsönigényléshez szükséges dokumentumok előkészítéséhez. Ismertetik, az otthonfelújítási program (RRF-REP-10.13.1-24) keretében a kormány kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás kombinációjával ösztönzi az 1990 vége előtt épült családi házak energetikai korszerűsítését. Az európai uniós társfinanszírozású program jóvoltából legfeljebb 20-22 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések. A legalább 30 százalékos energiamegtakarítást eredményező beruházások révén a támogatott családok könnyebben tarthatják fogyasztásukat a rezsivédett sávhatár alatt.

A felhívástervezet társadalmi egyeztetésén minden korábbit meghaladó mennyiségű, több mint 500 észrevétel érkezett be. Az indokolt javaslatok programba illesztése még szélesebb kör előtt nyithatja meg a támogatási lehetőséget. A végleges feltételrendszerről és a program indulásáról a következő kormányülésen születik döntés – írják a közleményben. A változtatás több időt biztosít a családoknak és a kivitelezőknek az otthonfelújítási program megnyitásáig szükséges előkészületek megtételére. A teljes lakossági MFB Pont Plusz hálózat kialakítása a tervezett ütemezést megelőzve halad előre annak érdekében, hogy a fiókok felkészülten álljanak az igénylők rendelkezésére a kölcsönkérelmek személyes benyújtásához – közölték a közös közleményben.

Ajánlott tartalom

Pozitív lendület jellemzi a lakáspiacot

A lakáspiacot idén, hasonlóan 2023 végéhez egy pozitív lendület jellemzi a makrogazdasági fundamentumok javulásának köszönhetően - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója szerdán online sajtótájékoztatón.