Nem hogy megállt Amazónia erdőségének zsugorodása, hanem drámaian romlott: hatszor nagyobb terület lett fátlan az utóbbi két hónapban, mint egy évvel korábban március-áprilisban.

Drámaian zsugorodik Amazónia erdősége

Nem hogy megállt Amazónia erdőségének zsugorodása, hanem drámaian romlott: hatszor nagyobb terület lett fátlan az utóbbi két hónapban, mint egy évvel korábban március-áprilisban.

A helyzet annyira aggasztó, hogy a brazil kormány rendkívüli bizottságot hozott létre a világ legnagyobb erdőségének pusztítása ellen. Műholdfelvételek szerint az utóbbi két hónapban 593 négyzetkilométerrel fogyatkozott az erdős rész az Amazonas medencéjében. A drasztikus erdőirtás azért is meglepő, mert az évnek erre a szakára nem jellemző. Ugyanakkor közrejátszhatott benne az a törvénytervezet, mely amnesztiát adna sok gazdának, aki törvénytelenül növelte termőföldjét erdőirtással. A tervezet heves vitákat váltott ki a brazil parlamentben és nagyjából patthelyzetbe bénult, bár a jövő héten kijuthat a holtpontról. Eleddig az 1991-es évek közepén tetőzött Amazónia erdőirtása, akkoriban évente 29 ezer 100 négyzetkilométernyivel – csaknem egyharmad Magyarországnyi területtel – zsugorodott.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.

Nincs hozzászólás

  1. peti19870621

    Minden összefügg.. egy pm-et kérek hírlevélbe erről thx.