Durva adót javasol a cukros üdítőkre a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja a kormányoknak, hogy vessenek ki legalább 20 százalékos különadót a cukortartalmú italokra az elhízás és az általa okozott betegségek megelőzésére.

Az elhízás világnapján Genfben közzétett jelentés szerint egy ekkora különadó már érezhető csökkenést eredményezne a cukorfogyasztásban, aminek eredményeként kevesebben szenvednének túlsúlyosságban, kövérségben, diabéteszben vagy fogszuvasodásban. “Olyan termékek megadóztatásával, mint a cukortartalmú italok, a kormányok csökkenthetnék a szenvedést és életeket menthetnének” – hangsúlyozta Douglas Bettcher, a WHO nem fertőző betegségek megelőzésével foglalkozó osztályának vezetője. Ezzel ráadásul csökkenthetők lennének az egészségügyi kiadások, sőt a bevételből többletforráshoz lehetne juttatni az egészségügyet.

A szervezet adatai szerint megduplázódott a kövérség előfordulása 1980 és 2014 között a világban, tavalyelőtt a Föld népességének csaknem 40 százaléka volt túlsúlyos. 2015-ben a világon 42 millió öt éven aluli gyermek volt túlsúlyos vagy elhízott, ami 11 százalékos növekedést jelent 15 év alatt. A cukorbetegek száma az 1980. évi 108 millióról 2014-ig 422 millióra emelkedett, 2012-ben 3,7 millióan haltak bele a diabéteszbe vagy szövődményeibe.

A WHO szerint sokat javíthatna a táplálkozási szokásokon az is, ha támogatnák a friss zöldség- és gyümölcsféléket, és azok 10-30 százalékkal olcsóbbá válnának. A WHO-jelentés azt írja: már nem az Egyesült Államok a cukorral édesített italok első számú fogyasztója a világban, Chile és Mexikó már megelőzi, és gyorsan növekszik a fogyasztás másutt is, például Kínában és a Szaharától délre fekvő afrikai országokban. Olyan országokban, mint Chile, Argentína vagy Algéria a serdülők háromötöde fogyaszt naponta cukrozott üdítőitalt, míg az Egyesült Államokban és Európa jó részén csak 20-40 százalék ez az arány.

A szakma kiakadt
A magyarországi fogyasztók már most is Európa legmagasabb adóterhelése mellett juthatnak hozzá az élelmiszerekhez: a 27 százalékos ÁFA mellett a népegészségügyi termékadó (NETA) is növeli a termékek árát – emlékeztetett kedden a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség. Álláspontjuk szerint az élelmiszerek megadóztatása egyetlen országban sem hozott érdemi eredményt az elhízás elleni küzdelemben, Dániában például visszavonták a korábban bevezetett különadót. A népegészségügyi mutatók javítása érdekében a szövetség az egyes élelmiszerek megadóztatása helyett társadalmi összefogást javasolnak valamennyi érintett bevonásával. Emlékeztetnek, hogy szövetségünk csatlakozott az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége vállalási rendszeréhez, amelynek célja, hogy az élelmiszeripari cégek, szövetségek önkéntes vállalásai (cukorcsökkentés, fogyasztók tájékoztatása, felelős reklámozás, aktív életmód rendezvények támogatása) révén hozzájáruljanak a magyar fogyasztók sokszínű és kiegyensúlyozott táplálkozásához, egészségi állapotának javításához, a népegészségügyi mutatók javulásához.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.