Durván pusztul a Nagy-Korallzátony

Egy fokkal nőtt a víz hőmérséklete az átlaghoz képest a Nagy-Korallzátonynál, így pedig szó szerint megfőnek a korallok.

2016-ban minden eddiginél nagyobb a kár, írja a BBC egy tanulmányra hivatkozva. Az Ausztrália keleti partjainál elterülő Nagy-Korallzátony 2300 kilométer hosszú és az űrből is látszik. A korallok életüket és színüket a bennük élő algáknak, a zooxanthelláknak köszönhetik: a korall védelmet nyújt és nitrogénnel látja el az algákat a fotoszintézishez, míg az alga oxigént termel és eltávolítja a korallok anyagcsere-folyamataiból származó végtermékeket.

Ha a mostanihoz hasonlóan túlságosan meleg a víz, ezek az algák kilökődnek a korallokból és csak a fehér színű mészváz marad utánuk. Ezt nevezik a tudósok korallfehéredésnek, ami ha sokáig tart, a korallok pusztulását okozza, ez pedig súlyos csapást jelent a korallzátonyok körül élő élőlényekre és közvetve az emberekre is. A legfrissebb felmérések szerint a korallfehéredés a zátony északi részén a legkritikusabb, ahol a korallállomány 67 százaléka elpusztult. A középső részen mérsékeltebbek a károk (6 százalék), a déli régió pedig jól viseli a dolgot, legalábbis úgy tűnik. Terry Hughes professzor szerint ugyanis nem kizárt, hogy félreértelmezték az adatokat, a pusztítás pedig a déli és középső részeken is hatalmas lehet. A legrosszabb állapotban egyébként a Lizard-sziget környéke van, ahol a korallok mindössze 10 százaléka maradt életben. Hasonló mértékű károkat már szenvedett el korábban is a Nagy-Korallzátony 1998-ban és 2002-ben. Ezért 2015-ben az ausztrál kormány elfogadott egy 35 éves tervet, amivel remélhetőleg megmenthetik a világ egyik leghíresebb természeti csodáját, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.