Ebben az országban 300 millió dohányos van

Kína felnőtt lakosságának 31 százaléka, mintegy 320 millió ember dohányzik – derül ki a Gallup 2011. évi felmérésből, amelyből a kínai média közölt részleteket pénteken.

Az Egyesült Államok népességénél nagyobb számban dohányzó kínaiaknak a 3 százaléka nő. A kutatás azt is megállapította, hogy Kínában naponta 3000 ember hal meg dohányzással összefüggő betegségekben. A tendenciák elemzői szerint 2050-re ez a szám elérheti a napi nyolcezret. Kína adja a világ dohányosainak egyharmadát, Ázsiában a dohányzók felnőtt lakosságon belüli arányát tekintve a második helyen áll Indonézia mögött. A legutóbbi kutatás alátámasztja azokat a korábbi hivatalos becsléseket, amelyek szerint 300-350 millióan dohányoznak rendszeresen, a passzív dohányosok száma pedig meghaladja a 700 milliót. Évente körülbelül 1,2 millió kínai hal meg a dohányzással összefüggő betegségekben. A dohányzás korlátozására például a zárt helyen történő dohányzás tiltásával történtek már országos és helyi kísérletek, de a szabályok érvényesítésének, a szigorú büntetéseknek az elmaradása miatt ezek nem hatékonyak. A dohányzás ellen küzdő szervezetek és aktivisták közül sokan vélik úgy, hogy nagyobb figyelmet kellene fordítani az ismeretterjesztésre, felvilágosításra, ugyanis egy tavalyi felmérésből az derült ki, hogy a megkérdezetteknek mindössze az egynegyede volt tisztában az aktív és passzív dohányzás egészségre káros hatásaival.

Ajánlott tartalom

A fejlett országokban 2021-ben gyorsan nő a karbonkibocsátás

A Klíma Átláthatósági Jelentés arra figyelmeztet, hogy a világ 20 leggazdagabb országában gyors ütemben nő a karbonkibocsátás.