Éghajlatváltozással foglalkozó kormányzati bizottság alakult

Éghajlatváltozási Bizottság néven kedden megalakult a kormány Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia (NÉS) megvalósítását segítő tanácsadó testülete – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) kedden az MTI-vel.

A zöldtárca a közleményében hangsúlyozza: a bizottság egyebek mellett javaslatokat fogalmaz meg az éghajlatváltozás magyarországi hatásaihoz való alkalmazkodásra és felkészülésre, valamint összehangolja a minisztériumok között az ilyen irányú kutatásokat.

A testület munkájához tartozik továbbá a klímatudatosság növelésével kapcsolatos oktatási és szemléletformálási javaslatok megfogalmazása, illetve a NÉS végrehajtását előkészítő Nemzeti Éghajlatváltozási Program megtárgyalása is – fűzik hozzá. 

A bizottság elnöke a környezetvédelmi és vízügyi miniszter, a kilenc minisztérium képviselője mellett jelen van a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának, a Magyar Tudományos Akadémiának, illetve az egyes környezetvédő társadalmi szervezeteknek, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának, valamint a Magyar Agrárkamarának a delegáltja is – olvasható a minisztérium tájékoztatójában.

Ajánlott tartalom

Áder János: a klíma gyorsabban változik, mint eddig bármikor

A klímaváltozás sebessége jelenleg lényegesen nagyobb, mint eddig bármikor, legfőbb kiváltó oka pedig az ember - hangsúlyozta Áder János államfő szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.