Tizenegy energiaipari óriáscég közösen kiadott nyílt levélben deklarálta, hogy a megújulók 2025-re versenyképesek lesznek a földgázzal, ha az EU mindent megtesz az energiaszektor segítése érdekében. Jelenleg a szén a legolcsóbb energiaforrás.

Egy évtizeden belül anyagilag is megéri majd a szélenergia

Tizenegy energiaipari óriáscég közösen kiadott nyílt levélben deklarálta, hogy a megújulók 2025-re versenyképesek lesznek a földgázzal, ha az EU mindent megtesz az energiaszektor segítése érdekében. Jelenleg a szén a legolcsóbb energiaforrás.

2025-re a szélenergia előállítási költségben versenyképes lesz a földgázzal, jelentette ki a német REW, az E.On, a Siemens, a norvég Statoil, a svéd Vattenfall és az amerikai General Electric (GE) közös nyilatkozatában. A vállalatok nem kevesebbet állítanak, minthogy képesek lennének 90,8 dolláros (azaz 80 eurós) megawattonkénti áron előállítani szélenergiát 2025-re, jelentette a Reuters hírügynökség. A vállalatok arra szólították fel az Európai Unió tagállamainak energiaügyi minisztereit, akik Luxemburgban ültek össze tanácskozásra, hogy hozzák létre azt a jogszabályi környezetet, mely “teljes mértékben versenyképessé” teszi a szélenergiát a hagyományos erőművekkel szemben.

Ugyan 2015-ben rekordmennyiségben építettek új szélenergiás kapacitásokat az EU-ban, a vállalatok szerint kérdéses, hogy a kormányok hosszú távon is támogatni kívánják-e a szélenergia-szektort. Kilenc uniós tagország -köztük Németország, Franciaország és Svédország- együttműködési megállapodást írt alá arról, hogy közösen építenek tengeri szélkerékfarmokat és harmonizálják nemcsak ezek tendereit, de a szélenergiára vonatkozó állami támogatási rendszert is.

Még nem elég drága a légszennyezés

Ha az európai kvótakereskedelmi rendszer nem pörög fel és nem terheli meg a szénbányaipart és széntüzeléses erőműveket fizetési kötelezettséggel, a szén továbbra is a legolcsóbb energiaforrás marad jó pár évig. A karbonkvóták ára 6 euró körül mozog kibocsátási tonnánként, ami azt jelenti, hogy még mindig nem elég drága a légszennyezés ára ahhoz, hogy a földgázüzemű erőművek is költségesebbek legyenek, mint a megújulók. Magasabb kvótaárfolyam nélkül egyelőre a földgáz -a szénnel együtt- olcsóbb, tehát versenyképesebb, mint a megújuló energia. A földgáz elégetése fele annyi ÜHG-emisszióval jár, mint a széné.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Friss kutatás szerint a magyarok többsége csökkentette otthona hőmérsékletét a téli időszakban

A magyar háztartások több mint fele rendelkezik már klímaberendezéssel, de a legtöbben a készülékeket csak hűtésre használják. Egy friss kutatásból az is kiderült, hogy a megemelkedett rezsiköltségek miatt a téli időszakban a megkérdezettek csaknem kétharmada csökkentette otthonában a hőmérsékletet.