Tizenegy energiaipari óriáscég közösen kiadott nyílt levélben deklarálta, hogy a megújulók 2025-re versenyképesek lesznek a földgázzal, ha az EU mindent megtesz az energiaszektor segítése érdekében. Jelenleg a szén a legolcsóbb energiaforrás.

Egy évtizeden belül anyagilag is megéri majd a szélenergia

Tizenegy energiaipari óriáscég közösen kiadott nyílt levélben deklarálta, hogy a megújulók 2025-re versenyképesek lesznek a földgázzal, ha az EU mindent megtesz az energiaszektor segítése érdekében. Jelenleg a szén a legolcsóbb energiaforrás.

2025-re a szélenergia előállítási költségben versenyképes lesz a földgázzal, jelentette ki a német REW, az E.On, a Siemens, a norvég Statoil, a svéd Vattenfall és az amerikai General Electric (GE) közös nyilatkozatában. A vállalatok nem kevesebbet állítanak, minthogy képesek lennének 90,8 dolláros (azaz 80 eurós) megawattonkénti áron előállítani szélenergiát 2025-re, jelentette a Reuters hírügynökség. A vállalatok arra szólították fel az Európai Unió tagállamainak energiaügyi minisztereit, akik Luxemburgban ültek össze tanácskozásra, hogy hozzák létre azt a jogszabályi környezetet, mely “teljes mértékben versenyképessé” teszi a szélenergiát a hagyományos erőművekkel szemben.

Ugyan 2015-ben rekordmennyiségben építettek új szélenergiás kapacitásokat az EU-ban, a vállalatok szerint kérdéses, hogy a kormányok hosszú távon is támogatni kívánják-e a szélenergia-szektort. Kilenc uniós tagország -köztük Németország, Franciaország és Svédország- együttműködési megállapodást írt alá arról, hogy közösen építenek tengeri szélkerékfarmokat és harmonizálják nemcsak ezek tendereit, de a szélenergiára vonatkozó állami támogatási rendszert is.

Még nem elég drága a légszennyezés

Ha az európai kvótakereskedelmi rendszer nem pörög fel és nem terheli meg a szénbányaipart és széntüzeléses erőműveket fizetési kötelezettséggel, a szén továbbra is a legolcsóbb energiaforrás marad jó pár évig. A karbonkvóták ára 6 euró körül mozog kibocsátási tonnánként, ami azt jelenti, hogy még mindig nem elég drága a légszennyezés ára ahhoz, hogy a földgázüzemű erőművek is költségesebbek legyenek, mint a megújulók. Magasabb kvótaárfolyam nélkül egyelőre a földgáz -a szénnel együtt- olcsóbb, tehát versenyképesebb, mint a megújuló energia. A földgáz elégetése fele annyi ÜHG-emisszióval jár, mint a széné.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.