Egy havi fizetést pazarolhatunk el a fürdéssel!

Évente akár 100 m3 vizet is megóvhat egy család, ha a fürdés helyett a zuhanyzást választja.

Az utóbbi száz évben a technológia rohamos fejlődésével egyenes arányban csökkent a víz értéke a magyar lakosság körében. Az emberek többsége manapság a vizet olyan evidenciának tekinti, mint a levegővételt, ezért felhasználásakor sem figyelnek oda a takarékosságra. A víz értékére hívja fel a figyelmet a Tudatos Vízfelhasználó kampány. A magyarok többsége a napi tisztálkodás során többségében a fürdést választja, ami átlagban 150-250 liter vizet is igényel, addig zuhanyzással akár 70 liter víz is megtakarítható. A különbség éves szinten akár 25.000 liter, illetve 18.750 forint is lehet személyenként. Egy négytagú család esetében ez 75.000 Ft évente.

Magyarországon és Európa vezető országaiban évszázadokig luxus volt a fürdés, a fürdőszobák is csak a 19. század végén jelentek meg a hazai nagy-, illetve középpolgári lakásokban. 1960-ban a magyar lakások csupán 17,5%-ában volt fürdőszoba (Statisztikai évkönyv, 1960.), a vízvezeték-hálózat széleskörű kiépítésével azonban gyorsan behoztuk lemaradásunkat. Ma már nem ritka az olyan ház, ahol több fürdőszoba van, az elmúlt ötven évben pedig széles körben elterjedté vált a napi fürdés is.

Az ivóvízbázisunk védelmének fontossága, a felszín alatti és feletti vízkészletünk megóvása sajnos csak a katasztrófák – aszályok, árvizek – idején kerül előtérbe, s ahogy megszűnik a baj, azzal a figyelem is apad. Az öt regionális víziközmű-szolgáltató (DMRV Zrt., DRV Zrt. ÉDV Zrt., ÉRV Zrt., TRV Zrt.) a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szakmai támogatásával 2013. április 1-jével indított Tudatos Vízfelhasználó néven egy edukatív kampányt, melynek célja a tudatos vízfogyasztással összefüggő szemléletformálás annak érdekében, hogy az emberek értékként tekintsenek a vízre, s ne csak krízisek idején, hanem a mindennapokban is tartsák szem előtt, hogy a víz érték, ezért mértékkel kell bánni vele. A kampányról részletesen www.avizertek.hu oldalon olvashatunk.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.